Bakteriebefængt kød solgt i hele landet

10. oktober 2018 11:26 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Har du kød i fryseren? Så tjek det lige en ekstra gang.

Himmerlandskød tilbagekaldte tirsdag en ukendt mængde hakket oksekød, solgt i butikker over hele landet. Det sker, fordi der er fundet salmonella og E. coli-bakterier i kød fra den produktion, tilbagekaldelsen er omfattet af. Det oplyser producenten i en pressemeddelelse.

Kødet er solgt over hele landet. I galleriet over artiklen kan du se, hvordan de forskellige pakninger ser ud.

Lars Andersen, administrerende direktør i Himmerlandskød, fortæller til Newsbreak.dk, at det var en rutinekontrol i en butik, hvor der blev fundet spor af bakterierne.

– For en sikkerheds skyld og for at beskytte vores navn, har vi derfor valgt at trække kødet tilbage, siger han til Newsbreak.dk.

Direktøren kan dog på nuværende tidspunkt ikke fortælle, hvor mange pakker med kød, det drejer sig om.

Solgt i Bilka og Føtex

Kødet har været solgt i Bilka og Føtex, og hos producenten har man valgt at tilbagekalde det hakkede kød fra samtlige butikker, der har modtaget det.

– Tilbagekaldelsen sker, da der kan være risiko for smitte af Salmonella eller E.coli, hvis ikke forbrugerne har fulgt almindelige råd om god køkkenhygiejne og gennemstegt kødet, skriver Himmerlandskød i pressemeddelelsen.

– Vi tager sagen meget alvorligt og er naturligvis ærgerlige over, at det der er fundet Salmonella og E. coli i råvarer fra vores fabrik. Det ligger os meget på sinde, at kvaliteten altid er i top, og derfor har vi med det samme valgt at gennemgå vores procedurer, siger Lars Anderseni pressemeddelelsen.

Flere typer kød

Der er tale om kød solgt under mærket “Mesterhakket” og fra slagter- og deli-afdelinger som bøf rösti, krydderbøf, gyros steaks og boeuf duchesse. Det er uvist, hvor meget kød, der reelt er tale om. Det har ikke været muligt for Newsbreak.dk at få kontakt til producenten.

Fakta

Symptomer på salmonella

  • Symptomerne er diarré, mavesmerter, feber, hovedpine og måske kvalme og opkast.
  • Sygdommen kan vare fra få dage til flere uger.
  • I sjældne tilfælde, hvor salmonella giver blodforgiftning, kan man blive syg i længere tid.
  • Man bliver gerne syg 1/2 – 2 døgn efter at have spist fødevaren med salmonella.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Sidste holdbarhedsdato for kødet er overskredet. Det er solgt i perioden 21-27. september, men har man frosset kødet ned til senere brug, er rådet, at man kasserer det eller leverer det tilbage, hvor det er købt.

Fakta

Hvad er E.coli?

E. coli er et fællesnavn på en gruppe bakterier, som normalt forekommer i tarmen hos mennesket. Bakterierne er nyttige i fordøjelsesprocessen, og bidrager endvidere til at sygdomsfremkaldende bakterier ikke formerer sig i tarmsystemet. Men over tid er der blevet dannet nogle varianter af E. coli med sygdomsfremkaldende egenskaber, de såkaldte tarmpatogene E. coli-varianter. Det er disse undergrupper af E. coli, som kan føre til svære diarré-gener.

  • Bakterien Escherichia coli (E. coli) findes i afføringen hos mennesker, hvor den normalt ikke udgør nogen fare (kaldes i fagsprog “apatogen”)
  • Der findes dog nogle undergrupper af E. coli, som kan være sygdomsfremkaldende (dvs. “patogene”)
  • Antibiotika skal sædvanligvis ikke anvendes, og vil ofte blot forværre forløbet
  • Det vigtigste element i behandlingen er at erstatte væsketabet med rigelig væskeindtag

Kilde: Sundhed.dk

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu