Bankansatte har tabt millioner på banklån

7. marts 2012 09:46 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Bankansatte har tabt millioner på banklån
Billede mangler

De ansatte i finanssektoren har mistet 375 millioner kroner ved, at Finanssektorens Pensionskasse (FSP) har organiseret billige lån til 17 danske banker.
Det skriver Børsen.
Lånene på i alt 1,9 milliarder kroner blev ydet i 2007, mens pensionskassen påtog sig en minimal risiko og derfor købte de obligationer med det mindste afkast.
Nu stiller eksperter spørgsmålstegn ved, om bestyrelsen i pensionskasse reelt har varetaget kundernes interesser – eller om bankerne har fået billig finansiering.
“Hvis der har været falske lodder i vægtskålen, og det ikke kun er pensionskassens interesser, der er varetaget, så læner man sig op af et erstatningskrav,” siger juraprofessor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet til Børsen.
Bestyrelsesekspert og revisor Teddy Wivel støtter det synspunkt.
“Det helt afgørende er, at det er foregået på helt almindelige markedsvilkår, og de, der har haft særinteresser, erklærer sig inhabile,” siger Teddy Wivel til Børsen.
Bankerne kunne låne de i alt 1,9 milliarder kroner gennem det irske selskab Amalie 1 Limited, som FSP i 2006 oprettede gennem investeringsbanken JP Morgan.
Pengene kom fra en obligationsudstedelse, som FSP købte for 700 millioner kroner af.
Pensionskassen valgte så at købe de obligationer, der havde den mindste risiko og derfor et lavt afkast.
Den daværende formand for FSP, Claus E. Petersen, der i dag er formand for brancheorganisationen Lokale Pengeinstitutter og adm. direktør i Den Jyske Sparekasse, var en af de ansvarlige for långivningen.
Han nød selv godt af låneordningen, da Den Jyske Pengekasse lånte omkring 186 millioner kroner fra Amalie 1 i 2007 – kort efter han var tiltrådt som topchef efter at have været direktør for Jelling Sparekasse.
Han afviser over for Børsen, at han har gjort noget forkert.
“FSP’s opgave er at varetage medlemmernes interesse. Men hvis det også indebærer, at man på markedsmæssige vilkår giver gunstige muligheder for de virksomheder, som medlemmerne er ansat i, så må man da alt andet lige sige, at det er i medlemmenes interesse,” siger Claus E. Petersen til Børsen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu