Banke ryger ud af Venstre – og måske ind igen

9. januar 2013 10:12 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Banke ryger ud af Venstre - og måske ind igen
Billede mangler

Når V-gruppen i Fredericia ekskluderer borgmester Thomas Banke, bliver han automatisk smidt ud af Venstre.
 Af: Mads Mostrup Jensen, Berlingske Nyhedsbureau
 
Venstre i Fredericia går en turbulent tid i møde – for nu at sige det mildt.
 
Striden om borgmester Thomas Bankes skæbne har skabt en dyb kløft mellem lokalbestyrelsen og flertallet i byrådsgruppen, og det kan ende med, at fem ud af seks byrådsmedlemmer – heriblandt borgmesteren – ryger ud af partiet.
 
Et flertal på fire ud af byrådsgruppens seks medlemmer vil onsdag ekskludere Thomas Banke fra gruppen. Når det sker, ryger borgmesteren automatisk helt ud af partiet, forklarer Venstres partisekretær, Claus Søgaard-Richter.
 
– Hvis et kvalificeret flertal i byrådsgruppen ekskluderer et medlem, siger partiets regler, at vedkommende samtidig bliver udmeldt af Venstre, fortæller han.
 
Borgmesterens tid som partiløs kan dog blive ganske kort. Hvis byrådsgruppen ekskluderer ham, vil den lokale partiledelse eksludere de fire byrådsmedlemmer, og dermed er der kun et enkelt V-medlem tilbage i byrådet – Pernelle Jensen, som støtter Thomas Banke.
 
– Så er det op til hende at beslutte, hvad der skal ske. Hvis hun vil genoptage Thomas Banke i gruppen, kan han blive medlem af partiet igen, siger Claus Søgaard-Richter.
 
Venstres landsledelse vil ikke blande sig i stridighederne i Fredericia, men ifølge partisekretæren kan det blive en sag for Venstres regionalbestyrelse.
 
– Hvis de fire byrådsmedlemmer bliver ekskluderet, kan de klage over afgørelsen til regionsforeningen, som så skal tage stilling i sagen, forklarer han.
 
Uanset udfaldet på balladen har Thomas Banke tænkt sig at blive som borgmester. Det er han i sin gode ret til, for man kan ikke afsætte en borgmester, men han får ikke meget at skulle have sagt med et flertal imod sig, konstaterer kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
 
– Der findes den risiko, at oppositionen overtager styringen af kommunen. Borgmesteren kan ikke udskrive kommunalvalg i utide, så han må bare leve med, at oppositionen kan styre kommunen og vedtage et budget uden om ham, forklarer Roger Buch.
 
Thomas Banke kan kun mønstre opbakning fra partifællen Pernelle Jensen samt de Konservative og Dansk Folkeparti. Tilsammen sidder de på blot seks ud af 21 mandater i byrådet.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu