ANNONCE

Bankerne vil hjælpe danskere med lån

23. marts 2020 18:06 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk og Ritzau Info

Coronakrisen rammer mange. Det får bankerne til blandt andet at tilbyde hjælp med lån og med kassekreditter.

Regeringen har lavet en fælleserklæring med den finansielle sektor om at lave flere tiltag, der skal hjælpe coronaramte virksomheder og privatkunder.

Det oplyser Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Hjælpen vil blandt andet ske gennem adgang til statsgaranterede lån for virksomheder, tilbud om afdragsfrihed, henstand for privatkunders lån eller hjælp med kassekreditter.

Det skal ske på rimelige vilkår, der samlet set ikke forringer kundens økonomiske situation, lyder det i pressemeddelelsen.

Bankerne overvejer udbytter

Erklæringerne indebærer derudover at, bankerne i lyset af den alvorlige situation genovervejer deres udbyttebetalinger.

– Under finanskrisen holdt samfundet hånden under bankerne. Nu er vi i en coronakrise, og her skal bankerne holde hånden under samfundet.

– Under gode, sunde virksomheder og danskere, der er kommet i klemme. Det mener jeg også, at de har en forpligtelse til at gøre, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Regeringen har lavet fælleserklæringen med Finans Danmark, der repræsenterer den finansielle sektor i Danmark, herunder bankerne.

– Det er en helt naturlig del af vores samfundsopgave at træde til og understøtte de sunde privatkunder og virksomheder, som er økonomisk ramt af coronaepidemien. Derfor har vi også meget tidligt i udbruddet meddelt, at vi stod klar med hjælp, siger Ulrik Nødgaard, administrerende direktør i Finans Danmark.

– Med denne fælles erklæring giver banker og realkreditinstitutter et yderligere håndslag på at hjælpe sunde kunder, som er midlertidigt hårdt ramt.

Gælder frem til sommer

Erklæringen gælder frem til denne sommer, oplyser Finans Danmark.

Forud for fælleserklæringen har flere banker allerede tilbudt en hjælpende hånd til deres kunder.

Eksempelvis har Danske Bank, der er landets største bank, tilbudt forhøjet kassekredit og øget låneramme til sunde virksomheder.

Danske Bank har også tilbudt, at privatkunder, der er berørt af coronakrisen, kan udskyde afdrag på boliglån og billån.

Kæmpe hjælpepakker

Regeringen har allerede søsat flere hjælpepakker, der skal hjælpe det kriseramte erhvervsliv. Flere kan komme til.

Den seneste, og største, indeholdt blandt andet muligheden for, at selvstændige kan få lønkompensation som privatansatte. Der gives mulighed for lån på op til 60 milliarder kroner.

– På Christiansborg er de daglige politiske uenigheder for en tid lagt til side. Jeg er stolt over at kunne fortælle, at samtlige Folketingets partier i nat har forhandlet en omfattende og robust hjælpepakke på plads, sagde finansminister Nicolai Wammen (S) torsdag.

Aftalen indbefatter blandt andet en kompensationsordning for selvstændige, samt kompensation for virksomhedernes faste udgifter, skriver Finansministeriet.

Derudover blev regeringen og partierne enige om en række andre tiltag:

– Øget adgang til eksportkredit. Som en hjælp til særligt små og mellemstore danske eksportvirksomheder oprettes der en ny likviditetskaution i EKF – Danmarks Eksportkredit. Den skal bane vejen for nye lån for 1,25 milliarder kroner til gavn for små og mellemstore eksportvirksomheder.

– Forhøjet ramme til statsgaranterede låneordninger. Rammen for statsgaranterede låneordninger for store som for små og mellemstore virksomheder forhøjes. For store virksomheder hæves garantirammen til i alt 25 mia., mens der for små og mellemstore virksomheder afsættes en garantiramme på i alt 17,5 mia. kr. og en tilhørende tabsramme på ca. 5 mia. kr., hvilket vil facilitere udlån på op til i størrelsesordenen 25 mia. kr.

– Offentlige indkøb skal understøtte virksomhederne. Det offentlige indkøb skal være med til at understøtte, at virksomhederne – og dermed lønmodtagerne – kommer godt igennem krisen. Aftalepartierne er enige om, at det vil gælde i staten, og regeringen vil gå i dialog med KL og Danske Regioner om mulighederne for en tilsvarende håndtering i kommuner og regioner.

– Statslig garanti til Rejsegarantifonden. For at hjælpe rejseselskaberne med at komme igennem denne ekstraordinære krise er regeringen og aftaleparterne enige om at styrke Rejsegarantifonden med en statslig garanti på 1,5 mia. kr.

– Øget adgang til dagpenge og sygedagpenge. For at afbøde de negative konsekvenser, som spredningen af COVID-19 kan få for dagpenge- og sygedagpengemodtagere er aftaleparterne enige om at give lempeligere vilkår for dagpengemodtagere og sygedagpengemodtagere i den kommende midlertidige periode.

– Øgede lånemulighede for elever og studerende. Nogle elever og studerende på videregående uddannelser vil miste deres job som følge af COVID-19. Derfor får studerende og elever på ungdomsuddannelserne nu ret til at optage ekstra SU-lån for op til 6.388 kr. per måned ud over de gældende stipendie- og SU-lånemuligheder.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu