Barfoed advarer V mod heldagsskolen

13. april 2013 20:27 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Barfoed advarer V mod heldagsskolen
Billede mangler

De borgerlige partier i Folketinget bør stå sammen om at forsvare familiernes frihed og fritid over for regeringens fremtidsvision for folkeskolen med indlagte aktivitetstimer i skoledagen. Det er et spørgsmål om værdier.

 

Sådan lyder den klare opfordring til Venstre fra den konservative leder, Lars Barfoed, der ikke mener, at en heldagsskole kan hænge sammen med en borgerlig politik. Det skriver Berlingske.

»At lægge aktivitetstimer ind i skolen er en snigende institutionalisering af børnenes hverdag, og det er at røve frihed og fritid fra familierne,« siger Lars Barfoed til Berlingske.

»Jeg vil stærkt advare imod det, og jeg håber, at Venstre vil stå sammen med os andre og afvise en heldagsskole og aktivitetstimer, for det vil ikke føre til noget godt,« lyder det fra den konservative leder.

Venstre har for nylig udtrykt skepsis over for regeringens forslag om, at de ældste klassetrin skal være i skole 37 timer om ugen – i stedet bør det ifølge partiet være 35 timer. Men det er i Lars Barfoeds øjne ligegyldigt. Det er konceptet med aktivitetstimer, der bør forkastes.

Både Dansk Folkeparti og Liberal Alliance melder sig i samme kor.

Uddannelsesordfører Alex Ahrendtsen (DF) mener, at det må være op til den enkelte skole at bruge aktiviteter som et pædagogisk redskab, men alt i skolen skal være undervisningstimer.

Liberal Alliances uddannelsesordfører, Merete Riisager, frygter, at regeringens udspil vil føre til en mere centralistisk styring og mindre frihed, og hun kalder det »vanvittigt«, hvis Venstre går med.

»At lægge fritid ind midt i skoledagen er forfejlet og et brud med hele vores skoletradition,« siger Merete Riisager til Berlingske.

Ifølge Venstres folkeskoleordfører, Karen Ellemann, er de andre partier imidlertid hoppet med på en skræmmekampagne, der ikke har hold i hverken virkeligheden eller regeringens udspil.

»Vi betragter slet ikke udspillet som en obligatorisk heldagsskole, og jeg synes, at det er vigtigere, at man bruger krudtet på at fokusere på det faglige løft end billedet af familier, der fratages deres frihed. Det er noget pladder. En elev fra 3. klasse skal ifølge udspillet gå i skole fra kl. 8-14, og i mine øjne er det ikke en frihedsberøvelse,« siger ordføreren til Berlingske.

Når det kommer til de foreslåede aktivitetstimer er Karen Ellemann dog også skeptisk ved begrebet.

»Skolen skal være et lærested, ikke et værested. Vi ser nogle rigtigt gode forslag, men i virkeligheden er det ikke noget, vi skal bestemme fra centralt hold,« siger Karen Ellemann.

Hun henviser til eksempelvis mere bevægelse, virksomhedsbesøg eller eksterne gæstelærere i skolerne.

Den socialdemokratiske børne- og undervisningsordfører, Troels Ravn, er overrasket over Lars Barfoeds retorik, som han kalder »hård og konfrontatorisk«.

»Vi skal diskutere indholdet af børnenes skoledag under forhandlingerne og ikke blindt fokusere på skoledagens længde. Jeg håber og tror stadig, at vi kan få et bredt forlig, selv om Lars Barfoed går ud med så ultimativ en melding,« siger Troels Ravn til Berlingske.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu