Barsel og deltidsarbejde skader ikke kvinders pension

28. februar 2013 04:42 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Barsel og deltidsarbejde skader ikke kvinders pension
Billede mangler

Kvinder kan roligt tage barsel og deltidsarbejde. De får nemlig stort set det samme udbetalt, når de går på pension, som hvis de havde arbejdet fuld tid, skriver Politiken.

 

Det viser en undersøgelse fra ATP, der vender op og ned på det, forskere hidtil har troet om sammenhængen mellem arbejdsliv og pension.

»Det er højst overraskende. Vi har typisk haft undersøgelser, som viser, at kvinders pensionsformue bliver ramt, fordi de ikke arbejder lige så meget som mænd. Vi har ikke været klar over, hvor ens udbetalingerne bliver i sidste ende, når man indregner alle ordninger«, siger økonomiprofessor Nina Smith fra Aarhus Universitet til avisen.

Professorens forskning har vist, at kvinder får mindre i løn og sjældnere bliver chefer, fordi de tager mere barsel og deltidsarbejde.

»Den gode nyhed her er, at kvinderne ikke også bliver straffet på pensionen for at tage sig af børnene, sådan som vi ellers havde troet«, siger Nina Smith.

Tidligere har man antaget, at kvinderne risikerede en fattigere alderdom, fordi de oftere end mænd tager hele barselsorloven eller går på deltid og derfor sparer mindre op.

Men ATPs analyse viser, at hvis man medtager alle ordninger, skatter og tillæg, så ender kvinderne med at få næsten fuldt ud opvejet, at de har mindre private opsparinger.

De får nemlig mere udbetalt i form af ældrecheck og tillæg til folkepensionen, fordi disse stiger, når man har lavere indkomst.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu