ANNONCE

Barselsfond på vej trods modstand

3. januar 2012 15:10 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Barselsfond på vej trods modstand
Billede mangler

Selvom et flertal af selvstændige i a-kasse, ASE, siger nej tak til at betale til en barselsfond, så rokker det ikke ved den politiske opbakning til forslaget.
Ifølge SF og Det Radikale Venstre arbejder Beskæftigelsesministeriet med det skøn, at en fond, der sikrer selvstændige den samme indtægt under barsel, vil koste hver enkelt selvstændig omkring 300 kroner om året.
“Det er et meget begrænset beløb. Og det fører altså ikke til, at det danske erhvervsliv må lukke, eller at den lille frisørmester må lukke. Vi har brug for at skabe ordentlige forhold under barsel. Det ville være meget ærgerligt, hvis en kvindelig iværksætter, der havde ideen til det nye Grundfos, lod være på grund af for dårlige barselsforhold,” siger arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen (SF) til Newspaq.
Med de almindelige barselsdagpenge vil eksempelvis en frisørmester kunne få omkring 100 kroner i timen under barsel. Men med en barselsfond vil udbetalingen ligge på omkring 150 kroner i timen.
Så de selvstændige vil kunne få en stor gevinst ud af et relativt beskedent årskontingent på omkring 300 kroner, påpeger han.
“Men der er selvfølgelig brug for, at der er en vis solidaritet til stede blandt de selvstændigt erhvervsdrivende for at udligne det indtægtstab, man ellers ville have under barsel,” siger Eigil Andersen.
Samme holdning har Nadeem Farooq, der er arbejdsmarkedsordfører for Det Radikale Venstre.
“Jeg forstår godt, at de selvstændige kan blive usikre omkring, hvordan barselsfonden skal indrettes. Men når vi får sporet os mere konkret ind på indholdet, tror jeg, der vil være større opbakning. Og det bliver nødvendigt med et obligatorisk bidrag. Ellers kan ordningen ikke løbe rundt,” siger han.
Hos Dansk Iværksætter Forening, der tæller 3000 medlemmer, mener direktør Jakob Engel-Schmidt, at en egenbetaling på 300 kroner om året er en lille pris at betale for de økonomiske gevinster, der ligger i en barselsfond.
Han vurderer, at en barselsfond vil få flere kvinder til at blive iværkstættere. I dag driver dobbelt så mange mænd selvstændig virksomhed.
“Vi ved, at der i forvejen er markant flere mandlige end kvindelige iværksættere. Vi tror, at mange kvinder er bange for det, fordi de ikke har den nødvendige sikkerhed omkring barsel. Men en fond kan være med til at udjævne kønsforskellen og gavne samfundet økonomisk,” siger Jakob Engel-Schmidt.
Også Håndværksrådet er stærke fortalere for en barselsfond med obligatorisk indbetaling. Her regner man dog med en højere betaling per selvstændig.
“Hvis regeringen gennemfører en ny barselsfond efter samme model, som vi allerede kender for almindelige lønmodtagere på arbejdsmarkedet, vil den kunne gennemføres for ca. 70 kr. om måneden, svarende til lidt over to kroner om dagen. Det er billigt og kan altså ikke slå benene væk under nogen selvstændige,” siger afdelingschef Frank Korsholm.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu