Beatrix: Den nye generation må tage over

28. januar 2013 20:04 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Beatrix: Den nye generation må tage over
Billede mangler

Den hollandske dronning Beatrix følger i sin mors og mormors fodspor og giver kronen videre til sin tronfølger. 30. april bliver kronprins Willem-Alexander konge.

 

Den snart 75-årige dronning Beatrix gik mandag aften på TV og radio for at meddele sine undersåtter, at hun træder tilbage. Både hendes mor og mormor, dronningerne Juliana og Wilhelmina, abdicerede, så det var ventet, at Beatrix ville overlade tronen til kronprinsen før sin død.

– Tiden er inde til at tage dette skridt, som jeg har opvejet at tage i nogle år, sagde den folkekære dronning med henvisning til sin forestående fødselsdag og det hollandske monarkis 200 års jubilæum.

– Sammenfaldet af disse to begivenheder har udløst min beslutningen om at abdicere, sagde Beatrix, der takkede sine undersåtter for deres hengivenhed og støtte i årene som regent.

– Tak for de mange år, hvor jeg fik lov til at være jeres dronning. Nu må den nye generation overtaget ansvaret for vores nation, sagde hun

I spidsen for den nye generation står den 45-årige kronprins, ældste søn af Beatrix og den nu afdøde prinsgemal Claus. Willem-Alexander, der ventes kronet under navnet Willem (Vilhelm) IV, blev i mange år betragtet som en playboy og gik i en periode under navnet prins Pils, men siden han i 2002 blev gift med den rasende populære argentinsk fødte prinsesse Maxima, har hollænderne taget ham til sig.

Maxima og Willem-Alexander, der har en akademisk grad i historie og en fortid som pilot i det hollandske forsvar, har sammen tre børn – døtrene Catharina-Amalia, Alexia og Ariane.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu