ANNONCE

Bedre autostole redder børns liv

21. november 2019 10:15 | Af: Keld Stampe, ks@newsbreak.dk

I løbet af de seneste 30 år er antallet af børn, der bliver dræbt eller kommer alvorligt til skade i personbiler, faldet med over 80 procent.

I 1995 blev det lovpligtigt at fastspænde børn i ‘egnet udstyr’ i bilen. Siden er antallet af børn, der enten bliver dræbt eller kommer alvorligt til skade i biler, faldet markant. Faktisk er autostolen blev en af de helt store livreddere i trafikken.

Artiklen fortsætter under videoen

Tal fra Vejdirektoratets ulykkesstatistik viser, at der i 1990 var 97 børn i alderen 0-10 år, der enten blev dræbt eller kom alvorligt til skade i bilulykker. I 2018 var tallet faldet til 12. Det skriver FDM  i en pressemeddelelse.

I galleriet over artiklen kan man se en række gode råd og regler om sikkerhed og børn i bilen. 

– Det er en meget glædelig udvikling, som især skyldes, at biler og autostole er blevet meget mere sikre. Lige så vigtigt er det, at forældre er blevet langt mere bevidste om, at deres børn skal sidde korrekt spændt fast i autostole. Der er ingen tvivl om, at det gør den største forskel på, hvor sikkert børn sidder i bilen, siger bilteknisk redaktør i FDM, Søren W. Rasmussen.

Gå aldrig på kompromis

Det afspejler sig også i årets anden autostoletest, FDM har lavet i samarbejde med en række europæiske bilklubber. Af testens 20 stole får de 11 bedømmelsen ’anbefalelsesværdig’. Fire autostole dumper dog på for store mængder af skadelige stoffer som flammehæmmere og det kræftfremkaldende stof naftalin.

– Selvom langt de fleste autostole klarer testen godt, er der stadig er forskel på dem. Skal man købe autostol, er det derfor en god idé at sætte sig ind i, hvordan de forskellige stole klarer sig i test. Det afgørende er, at stolen passer til barnet og er monteret korrekt i bilen, inden barnet spændes fast. Som både vores test og ulykkesstatistikken understreger, må man aldrig gå på kompromis med sikkerheden, siger Søren W. Rasmussen.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu