ANNONCE

Del opvasken med din partner og få et bedre sexliv

6. maj 2018 13:40 | Af: Louise Bennetzen, lb@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Hvis man som par deles om de huslige pligter, har man større seksuel intimitet og er mere tilfreds med parforholdet. Det viser et nyt studie.

En opvask er ikke bare en opvask. Sådan indleder parterapeut Mette Turms forklaringen på, hvorfor opvask, et bedre sexliv og tilfredshed med parforholdet hænger sammen.

For faktisk hænger et bedre sexliv sammen med at deles om de huslige pligter. Det viser en ny amerikansk undersøgelse publiceret i tidsskriftet Socius: Sociological Research for a Dynamic World.

At deles om opvasken giver et bedre sexliv

Når par deles om de huslige pligter, har de større seksuel intimitet og større tilfredshed med forholdet.

Det gælder særligt, når man deler opvasken. Og det er i størst grad kvinder, der vurderer kvaliteten af forholdet bedre, når parret deles om opvasken.

Og så tilbage til parterapeutens forklaring. For hvilke mekanismer er det, der er på spil?

– En opvask er ikke bare en opvask. Og sex er ikke bare sex. Jeg kan genkende det fra parterapien, at der er en sammenhæng mellem det praktiske og det emotionelle og fysiske, som sex jo også er. For det handler om det dybere – om omsorg og tilknytning, siger parterapeut Mette Turms.

Derfor er det, der på overfladen ser så enkelt ud – som eksempelvis en opvask – mere end det. Og det kan hjælpe til et bedre sexliv.

Kærlighed er også handling

Det handler om den dybe omsorg, som er fundamentet, som forholdet er baseret på: Er du der for mig? Kan jeg stole på dig? Vil du hjælpe?

– Kærlighed er ikke bare ord, det er i høj grad handling. Det kan være praktisk hjælp, opmuntring, kærlige ord, overraskelser eller hyggelige aktiviteter sammen, siger Mette Turms.

Hun forklarer, at der er meget mere på spil end simpelt købmandskab, hvor jeg tager del i opvasken, og du så tager del i tøjvasken.

– Det er meget alment menneskeligt, at når jeg føler, at jeg bliver set og imødekommet, og mit behov bliver tilfredsstillet – for eksempel i forhold til opvasken – så får jeg i højere grad lyst til at imødekomme andre behov, fortæller Mette Turms.

Hjælp giver overskud

Hun tilføjer, at man også helt konkret får mere overskud, når partneren tager del i de huslige pligter.

– Selv med noget så banalt som en opvask, er der mange mennesker, der ikke har en fornemmelse af, at hvis de åbner munden og beder om hjælp, så står der rent faktisk nogen og hjælper, siger Mette Turms.

– Og så bliver det nogle gange en selvopfyldende profeti, hvor de finder en partner, der svarer til det mønster, de selv er vokset op i. Hvor der ikke har været nogen hjælp at hente i forhold til at støtte og hjælpe hinanden, forklarer parterapeuten.

Klik igennem galleriet ovenover for at se, hvad undersøgelsen ellers siger

Fakta

Manglende sexlyst

Der er dobbelt så stor chance for at kvinder mister lysten til sex, som mænd. Det viser ene ny undersøgelse.

Undersøgelsen viser, at 15% af mænd og 34% af kvinder, som tog del i undersøgelsen, fortæller, at de har haft mistet interessen for sex i tre måneder eller mere i løbet af det seneste år. For mændende var antallet af personer uden lyst højest i aldersgruppen 35-44, mens det hos kvinderne toppede mellem 55-64.

Har du problemer med sexlysten? Her er fem gode råd du så kan prøve af sammen med din partner:

  • Snak om problemet tidligt, så det ikke vokser sig større.
  • Vær intime på andre måder, f.eks. kan I holde i hånden, tale sammen eller kærtegne hinanden uden at have sex.
  • Det er dårligt for sexlivet, hvis man føler sig overhørt, så sørg for at din partner føler sig respekteret og vigtig.
  • Prøv at få professionel hjælp hos en sexterapeut eller parterapeut.
  • Slap af. Sexlysten kan sagtens komme tilbage, og mange parforhold fungerer også fint sexløse, hvis bare man er enige om det.

Kilde: Jyllands-Posten

 

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu