ANNONCE

Begynder allerede mandag

22. januar 2021 17:13 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

USA's Senat er med anklageskriftet mod Donald Trump klar til at indlede endnu en rigsretssag mod ham

Begynder allerede mandag
Retssagen mod tidligere præsident Donald Trump indledes i næste uge. Foto: Scanpix

Anklageskriftet i rigsretssagen mod USA’s tidligere præsident Donald Trump vil blive overdraget til Senatet mandag. Det oplyser Senatets leder, Chuck Schumer, ifølge nyhedsbureauet AFP.

– Jeg har talt med formand Pelosi, der har informeret mig om, at anklageskriftet vil blive sendt videre til Senatet mandag, siger Schumer.

Han henviser til Nanci Pelosi, der er formand for Repræsentanternes Hus. Med anklageskriftet kan Senatet indlede høringerne i rigsretssagen mod Donald Trump, der onsdag blev afløst på præsidentposten af Joe Biden.

Der er tale om amerikansk politisk og retsmæssig historie. Det er nemlig den anden rigsretssag mod Donald Trump, og det er ikke overgået nogen anden præsident. Han blev i øvrigt frikendt i den første.

– Der vil være en retssag i USA’s Senat, og der vil være en afstemning om, hvorvidt præsidenten skal dømmes, siger Chuck Schumer i en tale i kongressen.

Opildnede til vold

Donald Trump er anklaget for at have opildnet sine tilhængere forud for et voldeligt angreb på USA’s kongres den 6. januar.

Fem personer mistede livet under angrebet. Flere er desuden blevet tiltalt for at have deltaget i stormen på kongressen.

Med meldingen fra Chuck Schumer ser det ud til, at Demokraterne har ignoreret en anmodning fra den tidligere republikanske leder af Senatet, Mitch McConnell. Han havde opfordret til, at høringerne i rigsretssagen først skulle begynde i midten af februar.

232 medlemmer af Repræsentanternes Hus stemte for at indlede en rigsretssag, mens 197 har stemt imod. 10 republikanere er gået imod deres partilinje og har stemt for at stille Trump for en rigsret igen. Dermed er det også den mest tværpolitiske rigsretssag i amerikansk historie.

Fakta

Sådan fungerer amerikansk rigsret

Bliv her klogere på, hvordan en rigsretssag i USA fungerer:

* Den amerikanske forfatning tillader Kongressen at fjerne en præsident fra embedet, hvis denne har begået “alvorlig kriminalitet”. Det kan være forræderi, bestikkelse eller kriminalitet knyttet til misbrug af politisk magt.

* En rigsretssag i USA foregår ikke som en dansk rigsretssag eller en almindelig retssag. Sagen har i højere grad politisk karakter.

* Rigsretssagen foregår i Senatet, hvor senatorerne – politikere – fungerer som en slags nævninger. Udvalgte medlemmer af Kongressens andet kammer, Repræsentanternes Hus, fungerer som anklagere i sagen.

* Anklagepunkterne mod præsidenten afprøves nogenlunde som ved en almindelig retssag.

* Når sagen har været fremlagt, skal Senatets 100 medlemmer stemme om, hvorvidt præsidenten er skyldig eller ej.

* To tredjedeles flertal – altså mindst 67 af Senatets 100 medlemmer – skal erklære præsidenten skyldig, hvis vedkommende skal afsættes.

* Det Republikanske Parti sidder på 50 af de 100 pladser i Senatet. Det betyder, at mindst 17 republikanere skal gå imod deres eget parti, hvis Trump skal dømmes.

* Hvis en præsident bliver kendt skyldig, vil vedkommende normalt skulle forlade præsidentposten, mens vicepræsidenten tager over. Men det er umiddelbart ikke aktuelt i denne sag, da Trump i forvejen forlader embedet 20. januar, hvor demokraten Joe Biden tager over. Det ventes ikke, at han når at komme for en rigsret inden da.

* Hvis Trump bliver fundet skyldig ved en rigsret, efter at han har forladt posten, vil han miste ekspræsident-goder som sikkerhed og pension. Han vil også være forhindret i at stille op igen.

Kilder: Reuters, kongressen.com, CNN.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu