ANNONCE

Behovet er stort: Politiet træner særlige hunde

5. december 2019 22:57 | Af: Majken Munk Nielsen, mn@newsbreak.dk

Politiet er i gang med at træne hunde til at søge i vand, da behovet for netop de hunde er stort.

Behovet er stort: Politiet træner særlige hunde
Dansk politi har besluttet sig for at uddanne en håndfuld politihunde til vandsøgshunde, så de kan lede i vandt efter mennesker eller objekter. Foto: Scanpix

I 2018 har der været 60 sager, hvor politiet kunne have gjort brug af vandsøgshunde.

Altså hunde der er trænet til at find personer eller ting i vandet.

Artiklen fortsætter efter videoen

Derfor er dansk politi gået i gang med at træne eksisterende politihunde, så de kan få evnerne til at søge til vands.

Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Lånt af svensk politi

Dansk politi har før gjort brug af hunde i forbindelse med eftersøgninger til vands. Her er der bare tale om hunde, der er udlånt af svensk politi.

Men om knap et halvt år er der ikke brug for svensk assistance længere, for dansk politi har besluttet at gå i gang med at træne en håndfuld danske politihunde til at blive vandsøgshunde.

Et stort behov

Beslutningen om at træne fire til seks hund, bunder i en undersøgelse, som politiet har stået bag.

– I en stor andel af eftersøgningssager ender man med at finde den savnede i en sø, vandhul eller i havet, forklarer John Jensen, der er leder af Politihundetjenesten i Danmark, og fortsætter:

– Vi har kigget på, hvor mange sager, vi egentlig har på landsplan i løbet af et år, hvor det ville give mening at benytte vandsøgshunde, og vi kan se, at der i det forgange år har været mere end 60 sager. Derfor vurderede vi, at det var relevant at få trænet hunde til at kunne løse denne opgave.

Søge i flere miljøer

Med opgraderingen af politihundene er det nu muligt for politiet at udpege og afgrænse området i en eftersøgning.

Desuden er fordelen ved at bruge politihunde, der allerede nu udmærker sig på land med deres evner inden for ligsøgning, at de også kommer til at kunne fungere til vands.

Til sammenligning havde de svenske vandsøgshunde ikke samme evner som danske politihunde på lands.

Flere fordele ved vandsøgshunde

Ikke nok med at det er muligt at afgrænse en eftersøgning, så er der flere fordele ved vandsøgshundene.

– Det vil jo først og fremmest øge chancerne for at finde dem, vi søger efter, og at vi kan finde dem hurtigere, siger John Jensen og fortsætter:

– Det vil så betyde, at de pårørende hurtigere kan få afklaring, og så vil det samtidig gøre kriminalteknikernes og  retsmedicinernes arbejde lettere. Jo før et lig kommer ind, jo lettere er det nemlig at afgøre dødsårsagen og sikre spor. Så der er mange fordele.

Desuden kan vandsøgshundene spare politiet for ressourcer i forhold til bådpersonale og dykkere, som er noget af det, politiet bruger nu til en eftersøgning til vands.

Et halvt år

Det forventes, at træningen af politihundene, så de kan fungere som vandsøgshunde, vil tage mellem fire og seks måneder.

I forbindelse med beslutningen om at etablere vandsøgshunde har politiet indgået samarbejde med forsvarets minørtjeneste og deres dykkere, Marinehjemmeværnet med deres både, National Kriminalteknisk Center og Sporsikring samt en vandforsker og en retsmediciner.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu