ANNONCE

Corona: Dette bekymrer ekspert

23. september 2020 16:38 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Det er alarmerende og bekymrende, at antallet af nye smittetilfælde i Danmark er så højt, mens vejret er godt.

558 er mellem tirsdag og onsdag blevet bekræftet smittet med ny coronavirus i Danmark. Det er anden gang, at der indenfor et døgn er mere end 500 smittede. Henrik Ullum, der er professor og overlæge ved Københavns Universitet og Rigshospitalet, mener, at antallet af nye smittetilfælde er “bekymrende højt”.

– Lige nu har vi godt vejr, og det burde hjælpe os med at bekæmpe epidemien. Så når vi alligevel har høje smittetal, er det bekymrende. Han kalder det ildevarslende, fordi det – ud fra hvordan vira normalt opfører sig – umiddelbart bliver værre med kulden.

Det er ikke endnu bevist, at ny coronavirus smitter i mindre grad på grund af solens stråler, men til gengæld smitter vira generelt mere indendøre end i den friske luft. Eksempelvis er mange af de større smitteudbrud isoleret til private fester.

– Hvis vi kigger ind i efteråret og vinteren, så ved vi jo, at koldt og dårligt vejr får os til at søge ind og over i den offentlige transport, og det øger risikoen for smitte, siger Henrik Ullum til Ritzau ovenpå det senest offentliggjorte smittetal i Danmark.

Tester mange flere

Selvom onsdagens tal for nye smittetilfælde er det næsthøjeste, der er målt på et døgn i Danmark, siden Statens Serum Institut (SSI) begyndte at overvåge, så kan det ikke udelukkes, at stigningen i antallet af tilfælde også findes, fordi der testes langt flere end tidligere.

26.635 personer er blevet testet det seneste døgn. Til sammenligning var der den 20. marts i alt udført 10.402 tests af danskere. Alt andet lige vil der blive fundet flere tilfælde, jo flere der testes. Det betyder dog ikke, at danskere ikke skal stramme op. Kontakttallet, som SSI opdaterer hver tirsdag, er for nuværende på 1,3. Det betyder, at hver smittet person i gennemsnit smitter 1,3 andre.

Altså en epidemi i fremgang. Ifølge Henrik Ullum, myndighederne og samtlige andre eksperter på området er det helt afgørende, at befolkningen strammer op og følger anbefalingerne om afstand og hygiejne.

– Vi har været igennem en sommer med lave smittetal, og mange tænkte nok, at epidemien var ved at være overstået. Det er den bare overhovedet ikke. Vi har ikke noget, der ligner flokimmunitet, og virus cirkulerer, siger han.

Hvem smittes

Mod slutningen af sommeren og frem til i dag har det adskillige gange lydt, at det især er de unge, der er blevet smittet. De rammes ikke lige så hårdt af den medfølgende sygdom Covid-19, og mange går endda helt fri for symptomer. Problemerne opstår, fordi de unge let kan overføre smitten til de sårbare grupper.

4534 af samtlige bekræftede smittetilfælde i Danmark findes i aldersgruppen 20 til 29 år. Det er mere end 500 flere end i den gruppe, der følger. Nemlig de 50 til 59-årige, der især i begyndelsen af den danske epidemi blev smittet. Smitten blomstrer i mange ender af landet – Aarhus Kommune holdt tirsdag pressemøde efter nok en smittestigning blandt byens mange unge:

– Jeg ved godt, at det næsten er en urimelig fordring at henstille jer til at begrænse den sociale aktivitet. Men det er nødvendigt, hvis vi skal tage vare på de udsatte i vores samfund, sagde borgmester Jacob Bundsgaard (S) henvendt til de unge. Vi andre har dog også et ansvar, minder Ullum om.

– Det (smittetallet, red.) vidner om en epidemi, der lige nu står og balancerer. Vi skal alle sammen hjælpe hinanden med at få den under kontrol. Det kan lade sig gøre, hvis vi følger de generelle anbefalinger, siger Henrik Ullum til Ritzau.

Fakta

Nye restriktioner gælder fra lørdag 19. september

* Restauranter, barer og caféer skal lukke klokken 22 i hele landet. Også hvis der er tale om private arrangementer på restaurationerne.

* Der indføres krav om mundbind eller visir, når man står eller går på en restaurant indføres i hele landet. Og det gælder både gæster og ansatte.

* Fester i private hjem bør også lukke klokken 22, men det er en anbefaling og ikke et lovfæstet krav.

* Både private og offentlige arbejdspladser opfordres til at lade medarbejdere arbejde hjemmefra, i det omfang det er “muligt og hensigtsmæssigt”.

* Der indføres skærpede besøgsrestriktioner på sygehuse og plejehjem.

* Forsamlingsforbuddet sænkes til 50 personer i hele landet. Arrangementer, hvor man sidder ned, vil det dog fortsat være tilladt at være op til 500 personer. Det gælder eksempelvis sports- og kulturarrangementer.

* Myndighederne opfordrer borgere til at rejse med offentlig transport uden for myldretiden.

* Derudover opfordres borgerne til generelt at begrænse deres sociale samvær.

* Restriktioner og anbefalinger gælder fra lørdag 19. september og indtil videre frem til 4. oktober. De er senere forlænget frem til 31. oktober.

Kilde: Regeringen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu