ANNONCE

Benzinprisen kan stige efter angreb

15. september 2019 12:26 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Info

I begyndelsen af den kommende uge kan det blive dyrere at tanke bilen efter et droneangreb i Saudi-Arabien.

Benzinprisen kan stige efter angreb
To olieanlæg blev lørdag ramt af droneangreb i det østlige Saudi-Arabien. Anlæggene drives af selskabet Aramco, som sidste år producerede 10,3 millioner tønder råolie om dagen. Foto: Hamad I Mohammed/Reuters

Det kan få betydning for olie- og benzinpriserne i Danmark, at to store olieanlæg i det østlige Saudi-Arabien blev ramt af droneangreb lørdag.

Sådan lyder det fra cheføkonom i Nordea Helge J. Pedersen, som dog ikke vil sætte kroner og øre på stigningen.

– Det er et ganske betydeligt tilbageslag i produktionen, som vi kommer til at se på kort sigt, og det kan altså godt få en priseffekt her i begyndelsen af ugen, siger han.

Når han ikke vil gætte på bestemte beløb, skyldes det, at olieprisen strukturelt er aftagende.

– Det er som følge af både lavere efterspørgsel på olie og også en afmatning, som vi har set i verdensøkonomien.

– Men det her kan give anledning til, at olieprisen stiger med nogle dollar per tønde, måske mere. Det er helt sikkert, selv om det er svært at sige mere, lyder det.

Hvad kan man gøre?

Helge J. Pedersen forklarer, at prisen på olie kan stabiliseres, hvis andre lande skruer op for deres produktion.

– At olieprisen stiger kan jo øge incitamentet for andre lande, som har ekstra kapacitet at give af, så de kan tjene lidt ekstra ved at fylde hullet ud.

– Landene kan øge deres produktion for både at få gevinsten, men også for at stabilisere olieprisen, forklarer han.

Artiklen fortsætter under videoen

Opec (Organisationen af Olieeksporterende Lande) er en organisation bestående af 14 lande, der har det til fælles, at deres økonomi påvirkes væsentligt af olieeksport.

– Opec-landene har reduceret deres olieproduktion for at stabilisere olieprisen, så på globalt plan er der mulighed for, at man kan øge produktionen, hvis det bliver nødvendigt, nu hvor Saudi-Arabiens produktion falder tilbage, siger Helge J. Pedersen.

De angrebne anlæg er drevet af det statslige saudiske olieselskab Aramco. Det skriver, at produktionen er reduceret med 5,7 millioner tønder råolie om dagen.

Det svarer til over halvdelen af landets olieproduktion og dermed omkring fem procent af verdens daglige olieforsyning.

Et stabilt niveau

Det er generelt ikke let at at finde brændstof i Danmark, der er væsentligt billgere end gennemsnittet.

Newsbreak.dk har tidligere fortalt, at FDM valgte at lukke hjemmesiden Benzinpriser.dk. Siden fungerede ved, at brugere indrapporterede, hvor de havde fundet billig benzin, men da der kom færre og færre rapporteringer ind, og besøgstallet faldt, blev siden lukket.

“Desuden er markedet for benzinpriser ikke lige så konkurrencepræget i dag, som da vi i 2011 søsatte Benzinpriser.dk,” skrev FDM i en pressemeddelelse, da servicen blev lukket.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu