Skip to main content

Skandalesystem: Leverandører advarede Skat

Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto)

Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto)

Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto)

Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto)

Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto)

Blot få måneder før lanceringen af Skats skandaleramte IT-system EFI advarede leverandørerne bag systemet i kraftige vendinger om en række problemer. Systemet var ikke testet tilstrækkeligt og ville ikke fungere ordentligt, lød advarslen fra IT-firmaerne bag til Skats ledelse i foråret 2013, skriver Berlingske.

Advarslen faldt i en powerpoint-præsentation fra blandt andre IT-firmaet KMD. Berlingske kan nu beskrive detaljerne i præsentationen efter at have talt med en række kilder, som var tæt på den daværende proces med at udvikle EFI og sætte systemet i drift.

1. september 2013 blev EFI-systemet, der skulle stå for inddrivelsen af al gæld til det offentlige, trinvist lanceret. I dag står det klart, at det milliarddyre IT-system i grove træk er en fiasko. EFI har blandt andet inddrevet forældet gæld og krænket danskernes retssikkerhed. Store dele af systemet er nu midlertidigt lukket ned, og konsulentfirmaet Accenture anbefaler på sigt, at Skat skal overveje fuldstændig at skrotte det.

Oplistede en række trusler

Tilbage i foråret 2013 oplistede powerpointpræsentationen en lang række »trusler« i forbindelse med »EFI go live«. Bag powerpointen stod »Konsortiet« bestående af tre IT-selskaber: KMD, Capgemini og Affecto. Konsortiet pegede blandt andet på, at der var knap 500 alvorlige fejl og ubesvarede spørgsmål, som Skat havde ansvaret for. Desuden påpegede Konsortiet, at der var en række vigtige tests af systemet, som Skat også var ansvarlig for, og som Konsortiet hverken kendte planen eller resultaterne for.

Samtidig havde Skat i det hele taget undervurderet, hvor stor en opgave det ville være at sætte EFI i drift, lød det dengang fra IT-firmaerne.

»Advarslen i powerpointen kommer lige inden et såkaldt cut-over, hvorefter Skat ikke kan gå tilbage til de gamle systemer. Det var et forsøg på at påvirke Skat: Træk i håndbremsen nu, mens I stadig kan,« siger en af kilderne med nært kendskab til processen til Berlingske.

»Det var en gigantisk advarselstavle,« siger en anden kilde.

»Powerpointen er tænkt som en blinkende advarselslampe, som Skat skal tage aktion på med det samme,« siger en tredje.

Kilder har bedt om anonymitet

Kilderne har bedt om anonymitet af hensyn til deres jobsituation.

Præsentationen er ifølge Berlingskes oplysninger både fremlagt under en mundtlig præsentation og sendt via mail til direktionen i Skat. Skats øverste direktør, Jesper Rønnow Simonsen, afviser i et skriftligt svar, at han personligt »er blevet forelagt den omtalte præsentation«. Skat har ikke ønsket at uddybe, hvem i direktionen der har kendt til præsentationen.

Allerede i sidste uge kunne Berlingske beskrive, hvordan Rigsrevisionen i en rapport fra december 2014 har kritiseret Skat for at sætte EFI i drift på trods af en række kendte problemer. Blandt andet påpegede Rigsrevisionen, at der var en »oprydningsliste« med fejl, der skulle rettes, inden systemet gik i gang. Men det har ikke tidligere været fremme, at leverandørerne selv – med KMD i spidsen følte sig nødsaget til at opliste truslerne i så kraftige vendinger.

Svært at få Skat til at lytte

En af Berlingskes kilder, der var tæt på forløbet, fortæller, at det var meget svært at få Skat til at lytte til advarslerne:

»Det var en tydelig fornemmelse af, at det var vigtigere for Skat at komme i drift end at komme i drift korrekt.«

Kilden uddyber:

»Det føltes som et tog, der kørte hen mod en kløft med en bro, der ikke var bygget færdig. Man håbede at nå det, men man havde en fornemmelse af, at broen ikke ville holde. Det var svært at standse toget, for Skat havde sat alt ind på, at det system skulle i luften nu.«

EFI-systemet er spøgefuldt blevet kaldt »7-9-13,« fordi det først skulle have været implementeret i 2007, så 2009, men først kom i gang i 2013. Berlingske beskrev tirsdag, hvordan topfolk i Skat blev belønnet med personlige bonusser for at sætte EFI i drift i 2013. Og da Jesper Rønnow Simonsen, satte sig i direktørstolen i februar 2013, påpegede han, hvor vigtigt det var, at EFI blev sat i gang.

»Det er jo den vigtigste del af min opgave at få EFI op at køre og få nedbragt restancerne. Kan jeg ikke løse opgaven, er jeg ikke den rette mand til jobbet,« sagde han.

I sidste uge sagde han til Berlingske, at han har fortrudt den udtalelse.

Stort pres på ledelse

Henriette Kinnunen, chefjurist i den borgerlig-liberale tænketank Cepos, vurderer, at der var et enormt pres på ledelsen i Skat for at få inddrivelsessystemet op at køre.

»Det virker som en eklatant fejlvurdering fra Skats side, at man sætter systemet i værk alligevel. Det kunne tyde på, at Skats ledelse har følt sig presset. Enten fra sig selv eller fra politisk side,« siger hun.

Søren Lauesen, professor ved IT-universitetet i København har fået forelagt pointerne fra konsortiets powerpoint. Ifølge ham lyder det som en voldsom alarm.

»Det er helt normalt, at man oplister trusler i risikoanalyser i forbindelse med store IT-projekter, og i den forbindelse lyder 500 fejl ikke voldsomt. Men det er voldsomt, når det sker, få måneder før systemet skal i drift,« siger han.

“Rystende”

Torben Bagge, partner og skatteekspert hos Advokatfirmaet Tommy V. Christiansen, beskriver advarslen som »rystende«:

»Det virker umiddelbart uforståeligt, at man lancerer et system, som viser sig at være så problematisk, når man ligefrem bliver advaret af leverandørerne på forhånd.«

Bent Greve, skatteforsker og økonomiprofessor på Roskilde Universitet, mener, at ledelsen i Skat ikke har levet op til sit ansvar:

»Alt har jo peget på, at det her system ikke ville komme til at fungere ordentligt. I stedet burde man have trådt på bremsen og erkendt, at man ikke nåede målet,« siger han.

Skat og leverandørerne bag EFI-systemet har allerede taget hul på kampen om ansvaret for en af de største IT-skandaler i det offentlige. Berlingske har tidligere beskrevet, at Skat har krævet en bod på omkring 20 millioner kroner af KMD for de massive problemer med systemet. Ifølge Berlingskes oplysninger vil KMD ikke vedkende sig kravet, og den tvist er langtfra afgjort.

Langsigtede løsninger

Karsten Lauritzen (V) har været skatteminister siden juni. Fredag fremlægger han en kriseplan. Den vil både handle om EFI-skandalen og den samtidige svindelskandale om refusioner. Overordnet skal handleplanen anvise langsigtede løsninger på problemer i Skats organisation. Ministeren har flere gange sagt, at han vil placere et ansvar. Skatteministeriet oplyser, at hverken departementschef Jens Brøchner eller »nogen ministre er blevet forelagt den omtalte præsentation.«

Berlingske har forsøgt at træffe både Skats IT-direktør, Jan Topp Rasmussen, og Skats direktør for Inddrivelse, Jens Sørensen, for at spørge, hvad de ved om powerpointpræsentationen. Det er ikke lykkedes at få en kommentar. For ti dage siden forklarede Jens Sørensen, at Skat i 2013 var overbevist om, at systemet ville komme til at virke:

»Hvis vi havde troet, at der var noget galt med systemet, så havde vi ikke sat det i gang. Jeg er ret sikker på, at jeg ikke har noget liggende, der viser, at sætter I det her i gang, så går det helt galt. For så havde vi da været opmærksomme på det,« sagde han.

Der har været ni skatteministre fra fire forskellige partier – V, SF, R, S de seneste fem år. Holger K. Nielsen (SF) var skatteminister, da EFI blev lanceret. Han ønsker ikke at udtale sig om sagen.

Del din kommentar