Berlusconi beroliger efter kanonvalg

26. februar 2013 10:26 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Berlusconi beroliger efter kanonvalg
Billede mangler

ITALIEN: De finansielle markeder har reageret prompte på den tidligere premierminister Silvio Berlusconis og hans højrekoalitions overraskende gode valg og på den politiske lammelse, som landet efter mange iagttageres opfattelse står overfor.

 

Markederne i Asien åbnede tirsdag negativt ved udsigten til, at Italien måske ikke kan fortsætte den reformkurs, som teknokraten Mario Monti fik slået landet ind på i sin korte regeringstid.

Selv maner Silvio Berlusconi til besindighed og siger ifølge Reuters i en række kommentarer til valget, at han ikke frygter markedernes reaktioner.

Den skandaleombruste tidligere premierminister, der smed håndklædet i ringen i november 2011, anerkendte tirsdag morgen, at venstrekoalitionen anført af Pier Luigi Bersani har vundet flertallet i parlamentets underhus, Deputerkammeret. Sejren er dog næsten umulig at omstætte i en regering, fordi venstrekoalitionen ikke fik stemmer nok i parlamentets andet kammer, Senatet, til at kunne danne en flertalsregering.

Mario Montis blok fik blot en halv snes procent af stemmerne, hvilket er langt mindre end forventet, og til det faktum siger Silvio Berlusconi, at det skyldes utilfredshed i befolkningen med de besparelser, som Mario Monti har gennemført.

Den italienske præsident Georgio Napolitano, ventes i løbet af få dage at indkalde partierne til en præsidentrunde, for at sondere mulighederne for at få dannet en regering.

»Italien kan ikke være uden regering. Vi må tænke os om,« siger Berlusconi, som opfordrer alle partier til at ofre sig i de kommende regeringsforhandligner.

Den tidligere premierminister afviser imidlertid på forhånd at indgå aftaler med Mario Montis blok og giver udtryk for, »at han vil tænke over mulighederne for at lave aftaler med venstrekoalitionen.«

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu