Berlusconi kan give lavere fleksrenter

20. februar 2013 12:43 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Berlusconi kan give lavere fleksrenter
Silvio Berlusconi. Arkivfoto.

Politisk uro i Sydeuropa kan give danske boligejere lavere renter. Men det er ikke godt nyt for økonomien generelt.

 

Et godt valg til den omstridte italienske politiker Silvio Berlusconi i den kommende weekend kan give så megen uro, at kapital søger mod de relativt sikre danske realkreditobligationer. Og det kan være med til at sende obligationskurserne op ved de kommende auktioner over de danske flekslån, så renten kommer endnu længere ned end de cirka 0,6 procent på etårige lån, der forventes nu.

De seneste meningsmålinger har været positive for den tidligere italienske premierminister, og det er ikke urealistisk, at han genvinder politisk indflydelse.

Cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig bekræfter, at et godt valg til Silvio Berluscone og hans Popola della Liberta-parti kan presse de danske renter længere ned.

»I forhold til det italienske valg, så må man alt andet lige forvente, at et rigtig godt valgresultat til Belusconi – og dermed en stigende risiko for et mudret politisk billede i Italien efter valget – er dårligt nyt for investorerne, da italiens reformproces kan risikere at gå ned i gear, og det vil i første omgang sætte sig i mindre risikosøgning hos investorerne og større attraktivitet af »sikker havn« – herunder danske kroner og danske obligationer,« lyder hans vurdering.

Christian Hilligsøe Heinig forventer dog ikke nogen større effekt – også fordi der i forvejen er udsigt til renter på et rekordlavt niveau, uanset hvad der sker ved de italienske valgsteder i weekenden. Og han påpeger, at de lave renter ikke er godt nyt for økonomien generelt.

»En Berlusconi-sejr vil altså på kort sigt kunne give os lidt lavere renter, men det vil ikke være godt nyt for dansk økonomi, hvis det er på bekostning af en langsommere reformproces i italiensk økonomi og større usikkerhed omkring den europæiske økonomi,« mener han.

Nordea vurderede da også forleden, at fornyet politisk indflydelse for den tidligere italienske premierminister kan blive katastrofalt for Italien, Europa og aktiemarkedet. Storbanken vurderer, at en sejr til Berlusconi i det italienske underhus vil give usikkerhed samt en kraftig negativ markedsreaktion.

Problemet er, at Silvio Berlusconi blandt andet har bebudet skattelettelser og et generelt opgør med den nuværende premierminister Mario Montis linje, der har sendt Italien på en økonomisk mere ansvarlig kurs – hvilket igen har dæmpet de italienske obligationers himmelflugt.

Nordea frygter, at et godt valg til Berlusconi sender den 10-årige rente i Italien tilbage i 6 procents niveauet, fordi kapital vil flytte mod sikrere papirer, herunder danske realkreditobligationer.Auktionerne over fleksobligationerne begynder med Nykredit fra 25. februar til 8. marts. Nordea kommer fra 26. til 28. februar, mens RD først sælger obligationerne fra 4. til 15. marts.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu