Berømt systemkritiker er på vej til New York

19. maj 2012 15:27 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Berømt systemkritiker er på vej til New York
Billede mangler

Den berømte blinde systemkritiker Chen Guangcheng – som har udløst en diplomatisk krise mellem Kina og USA – er lettet fra lufthavnen i Beijing og befinder sig nu i luftrummet på vej mod New York.
Det skriver internationale nyhedsbureauer, og oplysningerne bekræftes af det amerikanske udenrigsministerium.
Ifølge AP sidder Chen sammen med sin kone og deres to børn om bord på United Airlines Flight 88, der har sat kursen mod lufthavnen Newark ved den amerikanske storby.
– Tusindvis af tanker strømmer gennem mit hoved, lød det fra Chen tidligere på dagen, da han sad i lufthavnen uden helt at vide, hvad der var ved at ske.
Den selvlærte advokat har været en fremtrædende skikkelse i den kinesiske aktivistmiljø, som han håber på at vende tilbage til på et tidspunkt.
– Jeg beder om orlov, og jeg håber, at de vil forstå, forklarer Chen til AP.
Reuters har talt med en lufthavnsansat i Beijing, som bekræfter, at Chens bagage er checket ind på flyet. New York Times har talt med flere af hans venner, som ligeledes bekræfter Chens afrejse.
Ifølge gruppen ChinaAid, som har base i USA, har Chen fået tilladelse til at rejse til USA af de kinesiske myndigheder. De har tidligere åbnet op for, at han – som andre kinesere – kunne få lov til at studere i USA.
Det bekræftes lørdag af det statskontrollerede kinesiske nyhedsbureau Xinhua, som skriver, at Chen har anmodet om studietilladelse.
Den 40-årige aktivist har været indlagt på et hospital i den kinesiske hovedstad de seneste to uger.
Forinden var han på den amerikanske ambassade, som han flygtede til under dramatiske omstændigheder for at opnå politisk asyl, hvilket har udløst en diplomatisk krise mellem USA og Kina.
Den lader til at være slut med Chens afrejse til New York.
Han sad oprindeligt i husarrest for at have kritiseret styret, men flygtede og brækkede foden under flugten til den amerikanske ambassade.
Chen er i unåde hos de kinesiske ledere, fordi han har kritiseret landets omstridte etbarnspolitik, herunder tvungen sterilisation og sene aborter.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu