ANNONCE

Berygtet fange død

2. september 2020 05:32 | Af: Ritzau Fokus

Kaing Guek Eav var chef for det berygtede Tuol Sleng-fængsel i Cambodjas hovedstad. Han døde onsdag.

Berygtet fange død
Kaing Guek Eav var tidligere matematiklærer og chef for det berygtede Tuol Sleng-fængsel i Phnom Penh, kaldet S-21, i slutningen af 1970'erne. Han døde onsdag. (Arkivfoto) Foto: Handout/Scanpix

Kaing Guek Eav, der var fængsels- og torturchef for det berygtede cambodjanske parti Khmer Rouge, er død. Han blev 77 år.

Det oplyser en talsmand for den særlige domstol, der behandler sager om krigsforbrydelser fra tiden under Khmer Rouge regime i Cambodia.

Kaing Guek Eav, der var bedre kendt som Duch, var tidligere matematiklærer og chef for det berygtede Tuol Sleng-fængsel i Phnom Penh, kaldet S-21, i slutningen af 1970’erne.

I 2012 blev Duch idømt 35 års fængsel for at have stået i spidsen for fængslet. Han menes at være ansvarlig for mindst 14.000 menneskers død.

Dommen blev senere forlænget til livstid.

Arbejdede under Pol Pot

Duch erkendte under den seks måneder lange retssag i 2012, at han havde opsyn med tortur og drab på flere end 14.000 mennesker, men han anerkendte ikke, at han havde skylden for drabene. Han fulgte blot ordre fra sine chefer, forklarede han.

Kaing Guek Eav døde tidligt onsdag på hospitalet i hovedstaden Phnom Penh, hvor han havde været indlagt siden mandag.

Ifølge flere kilder havde Duch været ud og ind af hospitalet flere gange gennem de seneste år på grund af “et alvorligt lungeproblem”.

Khmer Rouge var et kommunistparti og guerillabevægelse, der med Pol Pot i spidsen styrede Cambodja med hård hånd fra 1975 til 1979.

Khmer Rouge øverste leder, Pol Pot, døde i 1998 og blev aldrig stillet til ansvar for sine forbrydelser.

Under Khmer Rouge fandt et af verdenshistoriens mest omfattende folkemord sted.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu