ANNONCE

Joe Biden svinger pen og pisk

21. januar 2021 08:18 | Af: Ritzau Fokus

Det er både en forpligtelse og et privilegium at være ansat i Det Hvide Hus, siger Joe Biden til sit nye hold.

Under en virtuel ceremoni i Det Hvide Hus kort efter midnat torsdag dansk tid har Joe Biden taget nye nøglepersoner i sin administration i ed.

Det skriver CNN.

– Vi er ét hold, siger Biden til de udnævnte personer.

– Vi har en forpligtelse, men vi har også et stort privilegium. Meget sjældent får en person lov til at gøre noget, der kan have en fundamental positiv indflydelse på andres liv. Ikke kun her, men rundtom i verden, siger den nye præsident.

– Folk arbejder ikke for os, vi arbejder for folket. Jeg arbejder for folket. De betaler min løn. De betaler jeres løn. De sætter deres lid til jer. Jeg sætter min lid til jer. Og så har vi en forpligtelse, fortsætter han.

Joe Biden gør det samtidig klart, at han vil fyre medarbejdere i Det Hvide Hus, hvis ikke de behandler hinanden med respekt.

Vil bryde med det giftige miljø

Biden understreger, at han ønsker at bryde med det giftige miljø, der spredte sig i Det Hvide Hus under den forrige regering.

Han siger, at han ønsker, at hans personale er styret af kollegialitet og respekt.

– Hvis du nogensinde arbejder sammen med mig, og jeg hører, at du behandler en anden kollega respektløst eller taler ned til nogen, så vil jeg fyre dig på stedet, siger Biden ifølge CNN.

Præsidenten fortsætter og siger, at han ønsker, at hans ansatte behandler hinanden med anstændighed. Noget som “har manglet i store perioder af de sidste fire år”, siger han.

– Historien måler os og vores medborgere ud fra, hvor anstændige, hæderlige og kloge vi har været, siger han.

Joe Biden blev taget i ed som USA’s 46. præsident onsdag kort før klokken 18.00 dansk tid.

Indsættelsen fandt sted i Washington D.C. under et enormt sikkerhedsopbud.

Fakta

Bidens 15 dekreter

På sin første dag i Det Hvide Hus onsdag underskrev USA’s nye præsident, Joe Biden, 15 præsidentielle dekreter samt to præsidentielle bekendtgørelser.

Ni af dem er direkte omgørelser af den tidligere præsident Donald Trumps politik.

Få et overblik over, hvad de mange dekreter handler om:

* Mundbind

Dekretet beder amerikanerne om at bære mundbind i 100 dage. Den såkaldte “100 dage med mundbind-udfordring”. Med det nye dekret bliver mundbind påkrævet i føderale bygninger og på føderale områder.

* WHO

Dekretet kræver, at USA igen skal være en del af samarbejdet med Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

* Covid-19-koordinator

Der skal oprettes en ny stilling som national covid-19-koordinator. Koordinatoren rapporterer direkte til Biden.

* Udsættelser og tvangsauktioner

Takket være et nyt dekret forlænges det midlertidige forbud mod udsættelser og tvangsauktioner indtil minimum 31. marts.

* Tilbagebetaling af studielån

Den midlertidige suspendering af afbetaling af studielån bliver med et nyt dekret forlænget indtil minimum 30. september.

* Parisaftalen

Som et krav skal USA igen tilsluttes Parisaftalen. Det er en proces, der tager 30 dage.

* Olierørledning mellem USA og Canada

Aftalen om olierørledningen Keystone XL mellem USA og Canada bliver annulleret. Bidens administration vil gennemgå yderligere 100 af Trumps tiltag på miljøområdet.

* Patriot-kommission

Trump-administrationens såkaldte 1776 Kommission, der skal fremme “patriotisk uddannelse” og beordrer gennemgang af tiltag for at sikre racelighed, bliver annulleret med nyt dekret.

* Diskriminering

Et nyt dekret skal forhindre diskriminering på arbejdspladsen på grund af seksuel orientering eller kønsidentitet.

* Folkeoptælling

Et nyt dekret kræver, at bosiddende i USA, der ikke er amerikanske statsborgere, skal tælles med i folkeoptællinger og fordelingen af kongresrepræsentanter.

* Daca-ordningen

Daca-ordningen vil blive styrket efter Trumps bestræbelser på at forringe beskyttelsen af papirløse personer, der kom til USA som børn.

* Rejseforbud for muslimer

Trump-administrationens begrænsninger for indrejse til USA for pasindehavere fra syv lande med overvejende muslimske befolkninger bliver ophævet.

* Deportering af kriminelle migranter

Et nyt dekret annullerer Trumps beslutning om at gøre det til en prioritet at deportere kriminelle migranter.

* Grænsemur mellem USA og Mexico

Opførelsen af en grænsemur mellem USA og Mexico bliver stoppet ved at afslutte en national nødretstilstand, som blev brugt til at finansiere muren.

* Deportering af liberiere

Udsættelsen af deporteringer af liberiere, der har søgt tilflugt i USA, bliver forlænget indtil 30. juni 2022.

* Etik i Biden-administrationen

Nøglepersoner i administrationen skal alle underskrive et etisk løfte, som forhindrer dem i at handle i personlig interesse, og som sikrer deres uafhængighed af justitsministeriet.

* USA’s budgetkontor

Direktøren for OMB (regeringens budgetkontor, red.) bliver pålagt at komme med anbefalinger til en modernisering af systemet.

Kilder: CNN, Bidens overgangshold

Dette siger verdens ledere siger om indsættelsen af Biden og Harris:

* Danmarks statsminister, Mette Frederiksen.

– Det er mit håb, at præsident Biden bliver en samlende kraft efter den uro og splittelse, vi desværre har set vokse i det amerikanske samfund. Vores to lande er tæt knyttet og nære allierede. Og vi vil forsætte med at styrke vores samarbejde på vigtige områder. Særligt glæder jeg mig til at byde USA velkommen tilbage i kampen mod klimaforandringerne, skriver hun blandt andet på Facebook.

* Formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen.

– USA er tilbage. Europa står klar til at puste nyt liv ind i vores dyrebare alliance med en gammel og pålidelig partner, skriver hun på Twitter.

* Spaniens premierminister, Pedro Sánchez.

– Bidens valgsejr repræsenterer demokratiets sejr over den ekstreme højrefløj. For fem år siden troede vi, at Trump var en dårlig joke, men fem år senere indså vi, at han bragte verdens mest magtfulde demokrati i fare, siger han.

* Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.

Den franske præsident lægger især vægt på, at Biden med en af sine første handlinger som præsident underskrev et dekret om, at USA igen skal tilsluttes Parisaftalen.

– Sammen vil vi være stærkere om at møde vor tids udfordringer. Stærkere til at bygge vores fremtid. Stærkere til at beskytte vores planet. Velkommen tilbage til Parisaftalen, skriver han blandt andet på Twitter.

* Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg.

– Jeg lykønsker Joe Biden med indsættelsen. Et stærkt Nato er godt for både Nordamerika og Europa, og ingen af os kan tackle de udfordringer, vi står overfor alene. I dag (onsdag, red.) er begyndelsen på et nyt kapitel, skriver han på Twitter.

* Storbritanniens premierminister, Boris Johnson.

– Jeg ser frem til at arbejde sammen med ham (Biden, red.) og med hans nye administration om at styrke partnerskabet mellem vores lande og arbejde på vores fælles prioriterer såsom klimaforandringer, coronapandemien og transatlantisk sikkerhed, siger han i en tale i parlamentet.

* Sydkoreas præsident, Moon Jae-in.

– Tillykke til Joe Biden. Amerika er tilbage. Amerikas nye begyndelse vil gøre demokratiet endnu stærkere. Sammen med det koreanske folk er jeg med på jeres rejse for et forenet USA, skriver han på Twitter.

(Kilder: Reuters, NTB).

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu