Bilejer: Nu klipper politiet (måske) dine plader

15. marts 2019 06:03 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Nu bliver der sat målrettet ind mod disse bilejere.

Bilejer: Nu klipper politiet (måske) dine plader
Nu bliver der sat hårdt ind mod bilejere, der ikke har betalt deres afgift. Foto: Colourbox.

Skattestyrelsen tager fat i bilejere, som trods gentagne rykkere ikke har betalt deres motorafgifter. De pågældende har for nylig modtaget et varslingsbrev – og nu begynder politiet at inddrage de første nummerplader. Aktionerne fortsætter i den kommende tid.

Det oplyser Skattestyrelsen i en pressemeddelelse.

Politiet har klippet de første nummerplader hos bilejere, der ikke har betalt motorafgifter. De pågældende fik først et brev fra Skattestyrelsen med besked om deres manglende betaling. Da der efterfølgende ikke blev betalt, er sagerne nu sendt til politiet, der har hjemmel til at inddrage nummerpladerne på de pågældende køretøjer.

– Beskeden er ikke til at misforstå. De bilejere, der har fået inddraget deres nummerplader, skylder typisk store beløb i ubetalte motorafgifter. De har ikke overset bare én, men mange rykkere. Derfor gør vi nu i samarbejde med politiet noget ved sagen, siger underdirektør i Skattestyrelsen, Peter Thorgaard.

Første – af flere

Dagens aktion er er den første af flere. Senere i år er det forventningen, at ubetalte afgifter automatisk oversendes til politiet, som dermed løbende kan inddrage nummerpladerne hos de bilejere, der ikke betaler deres motorafgifter.

Formålet er ikke, at politiet skal inddrage så mange nummerplader som muligt. Formålet er at sikre, at bilejerne betaler deres motorafgifter, så de undgår, at pladerne inddrages.

– Vi så helst, at politiet slet ikke behøvede inddrage nogen nummerplader, for det ville betyde, at skyldnerne betaler det, de skal. Men når ikke det sker, er vi nødt til at tage konsekvensen. Vi tror på, at det også vil have en stærk præventiv effekt, så flere bilejere betaler, når de får den første regning eller rykker, siger Peter Thorgaard.

Automatisk nummerpladeinddragelse på vej

Skattestyrelsen skal anmode politiet om at inddrage et køretøjs nummerplader, hvis en række motorafgifter ikke betales. Siden 2012 har der været problemer med den automatiske inddragelse af nummerplader, fordi det med den nuværende systemunderstøttelse ikke har været muligt at dele oplysninger på tværs af it-systemer.

For at komme i gang med inddragelsen af nummerplader har Skattestyrelsen derfor igangsat en manuel løsning. For nylig blev der udsendt et varslingsbrev til en gruppe skyldnere, som hver især er registreret for betydelige ubetalte motorafgifter. Borgerne er i brevet gjort opmærksomme på, at når nummerpladerne er inddraget, kan køretøjet ikke blive registreret med nummerplader igen, før alle afgifter er betalt.

Selv om sanktionsmuligheden for nummerpladeinddragelse ikke er benyttet siden 2012, er ubetalte motorafgifter efter et rykkerforløb løbende sendt til gældsinddrivelse.

Skattestyrelsens manuelle proces bliver løbende evalueret med henblik på at udvide antallet af køretøjer, der sendes til nummerpladeinddragelse frem mod implementeringen af en mere automatiseret løsning.

Manglende forsikring koster 250 kroner – om dagen

Det er dog ikke kun de manglende afgifter, der kan komme til at koste dig dyrt. Hvis du ikke har den lovpligtige ansvarsforsikring på dit køretøj, kan det koste dig 250 kroner. Om dagen.

Dagbøderne bliver uddelt, indtil der er købt ansvarsforsikring på køretøjet eller indtil det er anmeldt og nummer­pladerne afleveret til Skat. Men gælden forsvinder ikke af den grund.

Loven er indført for at reducere antallet af uforsikrede køretøjer i Danmark og for at rette op på den skævhed, at dem, der har en ansvarsforsikring i dag betaler for de skader, som dem uden forsikringen er skyld i.

Alle forsikringskunder betaler en mindre del af deres præmie til DFIM, som i første omgang udbetaler erstatning til de tilskadekomne, derefter opkræves udgifterne hos skadevolderen. Er der tale om personskade, der medfører invaliditet og tab af erhvervsevne, kan erstatningsudgift løbe op i flere millioner kroner.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu