Birthe Rønn Hornbech stoppet som grønlandsordfører i protest

6. februar 2013 01:41 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Birthe Rønn Hornbech stoppet som grønlandsordfører i protest
Birthe Rønn Hornbech. Foto. ft.dk.
Birthe Rønn Hornbech

Birthe Rønn Hornbech. Foto. ft.dk.

– Jeg har for et par måneder siden bedt mig fritaget for at være ordfører, da mine synspunkter ikke i øjeblikket deles af mine gruppefæller.

 

Sådan skriver Birthe Rønn Hornbech (V) i en mail til Politiken, efter Venstre på det seneste har været særdeles kritisk over for den såkaldte storskalalov, der gør det muligt for udenlandske mineselskaber at udvinde råstoffer fra den grønlandske undergrund med brug af billig arbejdskraft. Det skriver avisen onsdag.

Birthe Rønn Hornbech er tidligere medlem af Selvstyrekommissionen, der lagde fundamentet for Grønlands overgang til selvstyre. Og hun mener ikke, at potentialet i undergrunden burde overraske.

– Selvstyrekommissionen diskuterede alt. Det er aldeles urigtigt, når nogen påstår, at minedrift m.v. og udenlandsk arbejdskraft ikke var en del af diskussionerne. Tværtimod. I øvrigt var der til kommissionen ud over eksperter tilforordnet embedsmænd fra både Statsministeriet og Justitsministeriet. Regeringen var vel orienteret om det, som Grønland lægger så stor vægt på: udvinding af råstoffer, skriver hun.

Politisk ordfører Ellen Trane Nørby (V) mener ikke, at Birthe Rønn Hornbechs erfaringer kan bruges til så meget i dag.

– Der er vedtaget en storskalalov nu i Grønland. Det var der ikke, da Birthe Rønn Hornbech sad i Selvstyrekommissionen eller var integrationsminister. Derudover er der nu en række konkrete forhold med for eksempel kinesiske investeringer i Grønland, som er relevante, siger Trane Nørby til Politiken.

Venstres ny grønlandsordfører er Gitte Lillelund Bech (V), tidligere forsvarsminister.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu