Vigtig viden: Sådan gør du, hvis en hveps eller bi har stukket dig

17. juli 2018 21:56 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk

Sommer er lig med hvepse og bier i luften. Sådan gør du, hvis du er uheldig at blive stukket af de flyvende insekter.

Sommeren er højsæson for bistik og hvepsestik, og derfor er det godt at vide, hvad man gør, hvis man kommer i nærkontakt med en af de små insekter.

For rigtig mange vil et møde med med brodden dog ikke være et større problem, end at det gør rigtig ondt og måske bliver stikket rødt, hævet og kløende – og du kan få et eventuelt smertende udslæt ifølge netdoktor.dk.

Ved disse symptomer har netdoktor.dk udviklet en række tips, som er gode at kende til at lindre smerterne.

Du kan se rådene i galleret ovenfor.

Bistik og hvepsestik: Farligt, hvis du er allergisk

Du skal imidlertid være opmærksom, hvis du får allergiske reaktioner efter et møde med en hveps eller en bi. Det kan nemlig i værste fald være livstruende, hvis man ikke søger læge ifølge netdoktor.dk

I første omgang skal du være opmærksom, hvis der kommer udslæt og hævelse, som tiltager i stedet for at aftage i så fald skal du søge læge. Under artiklen kan du se flere symptomer, som du skal tage meget alvorligt.

Forskel på bi og hveps

Mange forveksler formentlig bier og hvepse, men der er et par signaler, man kan kigge efter for at vide, om man har at gøre med en hveps eller en bi.

Hvepse spiser både kød og søde sager, så hvis man spiser udenfor, er det typisk hvepse, man vil møde. Mange er blevet stukket i munden eller på læben af en hveps, der har forvildet sig ned i en øl- eller sodavandsdåse, fordi de netop går efter søde ting ifølge apoteket.dk.

Ifølge Samvirke går bier mere efter havens blomster, og vil også i langt mindre grad end hvepse være aggressive, og de er mindre tilbøjelige til at stikke.

Fakta

Syv tegn på, at du skal søge læge straks

Hvis du er blevet stukket af en hveps eller en bi og oplever disse symptomer, skal du straks søge læge, da dit liv kan være i fare.

  • tiltagende udslæt og hævelse
  • hovedpine
  • svimmelhed
  • kvalme
  • brystsmerter
  • sammensnøring af luftrøret eller brystkassen
  • åndedrætsbesvær.

Kilde: netdoktor.dk

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu