ANNONCE
Citathistorie: Jyllands-Posten.
Jordemødre og læger indberetter ikke mulige bivirkninger af pillen Angusta, som årligt sætter flere end 10.000 fødsler i gang i Danmark.
Det fastslår eksperter og fagfolk på baggrund af dokumenter, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i.
Af indlægssedlen til Angusta fremgår det, at op mod hver 10. kvinde oplever bivirkninger som overstimulation af livmoderen eller tab af mere end 500 ml blod efter fødslen.
Der er skærpet indberetningspligt af Angusta. Læger og jordemødre skal indberette mulige bivirkninger.
Dokumenter fra Lægemiddelstyrelsen viser, at der i 2017 var en indberetning i hele landet, selv om 10.364 kvinder modtog præparatet. Der var seks indberetninger i 2018 og to i 2019.
Dansk Jordemoderfagligt Selskab og fødselslægerne siger, at indberetningerne er for få. Også jordemødrenes arbejdsgiver undrer sig.
– Det ser ud til, at vi ikke har været gode nok til at indberette de mulige bivirkninger, siger Ulla Astman (S), næstformand for Danske Regioner, til Jyllands-Posten.
En af landets førende forskere i kontrol af lægemidler siger, at man bør se på andre måder at indhente data på, når bivirkninger åbenlyst ikke bliver indberettet.
– Hvis sundhedspersonale ikke indberetter, har myndighederne ingen chance for at vurdere, hvilke risici der er ved behandlingen, siger Morten Andersen, professor i Translational Pharmacology ved Københavns Universitet.
Lægemiddelstyrelsen er dog blevet opmærksom på, at der er få indberetninger af Angusta og vil nu øge fokus på jordemødres indberetningspligt, oplyser enhedschef i styrelsen Tanja Lund Erichsen til Jyllands-Posten.
ANNONCE