ANNONCE

Blæser på skilt: Det betyder det – og så dyrt er det

6. marts 2020 20:20 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Fuldt stop-skiltet kendes også som en del af vigepligtstavlerne, du lærte, da du tog dit kørekort.

I Tønder har de – som i resten af landet – store problemer med bilister, der ikke overholder – eller måske slet ikke forstår – hvad et kantet stopskilt faktisk betyder. Det skriver Tønder Kommune i en pressemeddelelse.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Egentlig er det basal lærdom fra køretimer og teoriundervisning, der er påkrævet, når man tager kørekort i Danmark. Forleden uddelte Syd- og Sønderjyllands Politi direkte klip i kørekortet for manglende stop ved stopskilt.

Især ved et enkelt kryds var det helt sløjt, skrev politikredsen på Twitter.

Ved en kantet tavle med ordet stop skrevet på skal du ikke overraskende rent faktisk stoppe. Uanset hvad. Det er nemlig ikke nok at sagtne farten og så køre over, hvis der er fri bane.

De lokale skider på det

Syd- og Sønderjyllands Politi holdt i løbet uge ni faktisk alle kryds i Tønder Kommune med fuldt stop under observation, og det var nedslående.

I et enkelt kryds blev der i løbet af bare to timer uddelt 10 klip i kørekortet. Samlet blev der på én uge uddelt 50 klip for at ikke at overholde fuldt stop. Politiet har en teori om synderne:

– Den generelle opfattelse er, at det fortrinsvis er lokale borgere, som ikke overholder kravet om at holde helt stille inden fremkørsel, og det kan godt undre, idet de om nogen burde kende forholdene på stedet oplyser Knud Reinholdt, vicepolitiinspektør og leder af færdselsafdelingen i Syd og Sønderjyllands Politi.

Ikke et sydjysk fænomen

I teorihåndbogen, du har læst, da du tog kørekort, står det, at en stop-tavle kendt som B13 betyder “, at kørende har ubetinget vigepligt og skal stoppe før fremkørsel i et kryds eller før fremkørsel over jernbanespor”.

Problemet med bilister, der ikke overholdet det, er ikke kun et fænomen i Tønder. Det sker allevegne. Således også i Nordsjælland. I en artikel fra 2016 skrev Netavisen Gribskov for eksempel:

“På de 30 minutter kunne politiet have udstedt bøder for 88.000 kroner og uddelt klip i kørekortet til 44 bilister, idet de alle forbrød sig mod reglerne for fuldt stop”.

Hvad betyder det så?

Fuldt stop-tavlen betyder både ubetinget vigepligt, og det betyder altså … fuldt stop af køretøjet. Uden undtagelser. Overholder du ikke den lov, så kan det altså blive dyrt.

Først og fremmest får du nemlig en bøde på minimum 2000 kroner, men fordi du forbryder dig mod loven om ubetinget vigepligt, kan du også regne med et klip i kørekortet.

Hvis forseelsen forårsager et færdselsuheld får du frakendt kørekortet ubetinget.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu