Blind kinesisk aktivist beder USA om hjælp

3. maj 2012 09:57 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Blind kinesisk aktivist beder USA om hjælp
Billede mangler

Den blinde kinesiske systemkritiker Chen Guangcheng siger, at han ikke føler sig sikker i Kina.
Myndighederne har ellers forsikret om, at der ikke kommer repressalier efter aftalen, der førte til, at han onsdag forlod den amerikanske ambassade, hvor han havde søgt tilflugt.
Han beder derfor USA om hjælp til at komme væk.
– Jeg beder USA om hjælp, så jeg og min familie kan forlade Kina, siger Chen i en telefon fra hospitalet i Beijing, hvor han bliver behandlet for skader i foden, som han pådrog sig under flugten fra sin husarrest 22. april.
– Jeg føler mig ikke sikker her. Jeg vil væk, siger Chen.
Chen Guangcheng har irriteret myndighederne med afsløringer om Kinas et-barns-politik og deraf følgende tvungne aborter og sterilisering af kvinder.
Det lykkedes ham at flygte fra sin stærkt bevogtede husarrest i det østlige Kina. Han søgte tilflugt på den amerikanske ambassade, hvor han krævede garantier for sin frihed.
Han forlod ambassaden onsdag og blev genforenet med familiemedlemmer ved hospitalet, efter at USA havde fået garantier fra Kina om, at han ville slippe for repressalier.
Menneskerettighedsgruppen China Aid, der har base i USA, siger, at Chen “modvilligt” forlod ambassaden, og at man havde “troværdige kilder”, der har fortalt, at familiemedlemmer har modtaget trusler fra de kinesiske myndigheder.
Chen sagde først, at han ikke ville søge asyl i udlandet, men ændrede mening onsdag, efter at han forlod ambassaden på grund af frygt for sin egen og familiens sikkerhed.
– Jeg tog ikke den endelige beslutning, da jeg var på ambassaden. Jeg tog den i går. Jeg tror ikke, at USA beskytter mig, siger han.
Chen siger, at han endnu ikke har talt med de kinesiske myndigheder om sin situation, og han mener ikke, at hospitalet vil lade ham forlade det, selv om han skulle ønske det.
Han brækkede sin højre fod under den spektakulære flugt fra sin stærkt bevogtede hjem i Shandong-provinsen, hvor han og familien har været under døgnbevogtning, siden han blev løsladt fra fængslet i 2010.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu