Blod-ekspert: Fuentes bragte folk i livsfare

15. februar 2013 22:33 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Blod-ekspert: Fuentes bragte folk i livsfare
Billede mangler

Den spanske doping-læge Eufemiano Fuentes udsatte de idrætsfolk, han hjalp med blodtransfusioner, for stor fare, og i værste fald kunne hans præstationsfremmende behandling have medført døden.

 

Det sagde den videnskabelige ekspert fra World Anti-Doping Agency (WADA), Dr. Yorck Olaf Schumacher, da han fredag blev afhørt i Madrid i sagen mod Fuentes, der er anklaget for at have bragt den offentlige sundhed i fare med sine metoder.

I løbet af de næsten fem timer, Dr. Schumacher blev afhørt, tegnede WADA-eksperten med såvel medicinske som tekniske data som grundlag et dystert billede af de farer, cykelryttere og andre idrætsfolk blev udsat for via den bloddoping, Eufemiano Fuentes hjalp dem med.

Fuentes har tidligere i retssagen fremført, at han udførte transfusionerne på atleterne af terapeutiske årsager, men det blev afvist af Dr. Schumacher, der anses som en af de største eksperter på blod i verden.

Ifølge Dr. Schumachers vidneudsagn udsatte Fuentes sine klienter for faren for at blive inficeret med både leverbetændelse og AIDS.

Dr. Schumacher beskrev også, at de metoder, Fuentes brugte til transfusionerne, var farlige både i måden, blodet blev udtaget på, måden det blev opbevaret og transporteret på samt i måden, blodet blev givet tilbage til atleterne på.

I det hele taget var der ikke noget ved de metoder, Dr. Eufemiano Fuentes benyttede, der kunne formilde WADA-eksperten i dennes kritik.

Hoteller lever ikke op til de krav, der er til et sted, hvor der skal udføres blodtransfusioner. En køletaske er ikke det bedste at bruge til at transportere blod, hvis temperatur skal overvåges og holdes på et konstant niveau. Europæiske regler forbyder brug af konventionelle frysere, som man har derhjemme, til opbevaring af blodposer. Og sådan fortsatte det.

Dr. Schumacher kritiserede også Dr. Fuentes brug af transfusioner mellem personer frem for transfusioner med ens eget blod, men påpegede, at begge metoder kunne medføre problemer.

– En reaktion på en transfusion kunne resultere i organsvigt og endda medføre døden, fastslog WADAs ekspert Dr. Schumacher ifølge cyclingnews.com.

Retssagen fortsætter på mandag i Madrid, hvor ydeligere fem medicinske eksperter skal vidne i sagen mod dopinglægen Eufemiano Fuentes.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu