ANNONCE

Blodpropper rammer særligt disse unge

12. juni 2019 06:34 | Af: Newsbreak.dk

Tre ud af fire danskere fra 30 til 50 år med alvorlige blodpropper er rygere, viser ny dansk forskning.

Blodpropper rammer særligt disse unge
Ryger man, gør man sig selv en tjeneste og stoppe, hvis man vil have større chance for at undgå blodpropper. Genrefoto.

Prisen for et røgfyldt liv betales ikke altid i sen alder. Tre ud af fire danskere mellem 30 og 50 år, der får en stor akut blodprop i hjertet, er nemlig rygere. Blandt kvinder med blodprop i hjertet er de otte ud af ti rygere i aldersgruppen 30-50 år. Det viser to nye studier, som en dansk forskergruppe ledet af lektor Michael Mæng står bag, skriver Politiken.

-Vores undersøgelse viser, at man stort set ikke får blodpropper i hjertet, når man er under 50 år, hvis ikke man ryger, siger Michael Mæng, der er overlæge ved Hjertesygdomme på Aarhus Universitetshospital.

Omkring 1.000 danskere mellem 30 og 50 år får hvert år akut blodprop i hjertet, mens tallet er cirka 9.000 i aldersgruppen 50-80 år. Overlægen anslår, at antallet af blodpropper kunne reduceres fra 1.000 til omkring 250 hvert år, hvis ingen røg.

-Rygning er altså den væsentligste risikofaktor i forhold til blodprop i hjertet, som man selv kan påvirke med sin adfærd, siger Michael Mæng til Politiken.,

14.083 patienter undersøgt

Forskerne har undersøgt alle 14.083 patienter med akutte store blodpropper fra 2005 til 2015 fra Vestdansk Hjertedatabase og sammenholdt med Danmarks Statistiks data om den samlede befolkning.

Registerstudier kan ikke dokumentere årsagssammenhænge, men når forskerne justerer for andre årsager til blodpropperne såsom forhøjet blodtryk, kolesterol, arvelighed og diabetes, kan de se, at tobakken slår igennem.

Charlotta Pisinger, Danmarks første professor i tobaksforebyggelse, betegner forskernes resultater som -meget store studier på valide danske data af høj kvalitet.

-Studierne bør få alle rygere til at tænke, at de ikke kan vente i al evighed med at stoppe og fejlagtigt tro, at de fatale symptomer først kommer snigende, når man er i 70’erne. Nogle gange er det for sent, selv om man kun er 45 år, siger Charlotta Pisinger til Politiken.

Det er giftstoffer i tobak, der går i blodbanen og langsomt forkalker årene, så de bliver mindre, og dermed kan blodpropper opstå. Samtidig gør tobak blodet mere tyktflydende. Også det øger risikoen.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu