Blyforurening er det nye asbest

13. marts 2012 12:44 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Blyforurening er det nye asbest
Billede mangler

Byggearbejdere risikerer blodmangel, nedsat hukommelse, hovedpine og nedsat evne til at få børn, når de renovere ældre danske huse.
Bly i maling, på vinduer og vægge viser sig nemlig at være et stigende problem i disse hår, hvor mange gamle huse bliver revet ned eller sat i stand.
Det skriver Magasinet Arbejdsmiljø.
“Vi kommer ud på rigtig mange byggepladser, hvor problemet først bliver opdaget, når renoveringen er godt i gang. Her har bygningsarbejderne
været udsat for blyforurening med fare for deres helbred,” siger konsulent i Byggeriets Arbejdsmiljøbus, Jesper Nielsen, til Magasinet Arbejdsmiljø.
Han tilføjer, at det hurtigt bliver en dyr affære for bygherren, fordi arbejdet skal standse, mens omfanget af blyforureningen skal analyseres og malingen skal fjernes.
Så længe blyet bliver i malingen på vinduer og vægge er det ikke skadeligt. Det er først, når det bliver frigivet i støvet under nedskrabning, at det bliver indåndet.
Både Byggeriets Arbejdsmiljøbus og Branchearbejdsmiljørådet Bygge & Anlæg mærker en stigende opmærksomhed på problemet med bly – især blandt kommuner og boligselskaber.
“Ingen seriøse bygherrer vil udsætte sine eller andres medarbejdere for en risiko, der kan forebygges ved en forundersøgelse,” siger Jakob Munk sidstnævnte til Magasinet Arbejdsmiljø.
Hvis man som byggearbejder er i tvivl eller oplever, at en risiko for farlige stoffer bliver “glemt”, kan man kontakte Byggeriets Arbejdsmiljøbus og få gode råd. Bliver problemet ikke løst, kan man anmelde sagen til Arbejdstilsynet.
“Det sker, at ansatte og virksomheder henvender sig, især med mistanke om asbest, mens anmeldelser omkring bly ikke har helt samme omfang,” siger Keld Guldager Pedersen, chefkonsulent i Arbejdstilsynet til Magasinet Arbejdsmiljø.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu