Bødskov bakker op om »intelligent« kontrol ved EUs grænser

7. marts 2013 19:02 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Bødskov bakker op om »intelligent« kontrol ved EUs grænser
Foto: Justitsministeriet.

Hvis de øvrige EU-lande beslutter sig for det, så bliver der indført såkaldte »intelligente grænser« i EU-landene frem mod 2018.

 

Danmark er på grund af retsforbeholdet ikke med i beslutningsprocessen, men regeringen kan vælge at sige ja tak senest seks måneder efter, at beslutningen er taget, da forslaget vil blive omfattet af Schengen-aftalen. Og det har justitsminister Morten Bødskov (S) tænkt sig at gøre.

»Når vi vil have et EU med fri bevægelighed inden for grænserne, så går jeg ud fra, at de fleste har en interesse i at skærme EU mod illegal indvandring omkring de ydre grænser,« siger ministeren til Berlingske Nyhedsbureau.

»Vi skal for det første have en intelligent grænsekontrol, fordi vi skal skærme os bedre mod illegal indvandring og misbrug af ophold i EU. Og for det andet skal vi sikre, at de personer, der har et lovligt ærinde i EU, får en nemmere og mere smidig vej ind i EU,« fortsætter han.

Helt konkret foreslår EU-Kommissionen, at der etableres et system, som skal registrere statsborgere fra lande, der ikke er en del af EU, og som rejser ind og ud af lande, der er med i Schengen-samarbejdet.

Det skal gøre medlemslandene i stand til at registrere, hvor længe en statsborger fra et tredjeland opholder sig i et EU-land, og om personen rejser ud, inden opholdstilladelsen udløber.

»En stor del af problemet ligger i, at folk kommer ind på et lovligt opholdsgrundlag, men bliver i EU efter deres lovlige ophold er ophørt,« siger Morten Bødskov.

Den nye ordning indebærer blandt andet, at tredjelandsstatsborgerne lader sig registrere med fingeraftryk og en række andre oplysninger, når han eller hun rejser ud af et Schengen-land. Det vil formentlig få modstandere af et overvågningssamfund til at stejle, men Morten Bødskov understreger, at systemet vil gavne rejsende med rent mel i posen.

»De har intet at frygte med der her system. Det gør livet nemmere for dem, hvad enten de er studerende, arbejder i EU eller samarbejder med en virksomhed i EU og skal hurtigt frem og tilbage over en EU-grænse.«

Hvis justitsministrene fra de øvrige EU-lande vælger at føre forslaget ud i livet, kan Danmark som sagt vælge at tilslutte sig, og det vil også ske, understreger Morten Bødskov. Det er uvist, hvad der vil ske, hvis Danmark vælger at sige nej tak til de intelligente grænser. Men ifølge EU-oplysningen skal Danmark og de medlemsstater, der er med i aftalen om intelligente grænser, så overveje, »hvilke passende foranstaltninger der skal træffes«.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu