Bødskov: Kriminalitet på asylcentre er ikke stort problem

24. januar 2013 17:26 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Bødskov: Kriminalitet på asylcentre er ikke stort problem
Billede mangler

Justitsministeren vil ikke iværksætte flere initiativer til at bekæmpe kriminalitet på asylcentrene. Der er nemlig ikke meget af den, siger han.

 

– Den kriminalitet, der foregår på eller udspringer fra centrene, har et omfang, hvor der typisk er tale om mindre alvorlig kriminalitet. Derfor er det også Rigspolitiets samlede vurdering, at der generelt ikke er større problemer, lød Bødskovs svar til Dansk Folkeparti og Venstre, der havde indkaldt til samrådet.

Indkaldelsen kom efter, at TV 2 Nyhederne i december afslørede, hvordan der åbenlyst blev solgt narkotika på landets største asylcenter, Center Sandholm i Nordsjælland.

– Den seneste tids mediefokus på særligt Center Sandholm har netop ført til, at politiet har set indad og overvejet, hvad der yderligere kan gøres. Og på den baggrund er der allerede iværksat en række initiativer til at bekæmpe kriminaliteten, sagde ministeren.

Han påpegede blandt andet, at samarbejdet mellem Røde Kors, der driver centrene, og politiet er blevet »ret velfungerende«, og at Røde Kors har øget kontrollen med adgangen til centrene og indskærpet over for medarbejderne, at mistanke om kriminalitet skal anmeldes til politiet. Desuden er det blevet besluttet at adskille Center Sandholm i henholdsvis et modtagecenter for nyankomne asylansøgere og et udsendelsescenter for kriminelle, der allerede er dømt til udvisning af Danmark.

– Vi må derfor forvente, at skulle noget tilsvarende finde sted som det, TV 2 sidste år konstaterede, vil politiet blive underrettet og selvfølgelig gribe ind, sagde Morten Bødskov.

Venstre og Dansk Folkeparti har krævet en undersøgelse af omfanget af kriminaliteten på centrene, men det afviser ministeren med henvisning til, at Rigspolitiet allerede har forhørt sig i de otte politikredse, hvor der ligger asylcentre.

– Efter Rigspolitiets opfattelse er der generelt ikke belæg for at antage, at der i asylcentrene foregår organiseret kriminalitet – og heller ikke alvorligere kriminalitet såsom personfarlig kriminalitet, overtrædelse af våbenlovgivningen eller narkotikalovgivningen, sagde justitsministeren.

Ifølge Rigspolitiet omfatter den »mindre kriminalitet« på centrene butikstyveri, mindre hæleri, »uro og uorden«, dokumentfalsk, hærværk og volds- og trusselssager – sidstnævnte primært mellem asylansøgerne eller mod personalet på centrene.

Morten Bødskov erkender dog, at kriminaliteten er svær at komme helt til livs.

– Det vil være naivt at tro, at man helt kan fjerne enhver form for kriminalitet, men jeg er sikker på, at de initiativer, der er sat i værk, er vejen frem i forhold til at reducere kriminaliteten i asylcentrene og sende et klart signal om, at vi ikke vil tolerere, at kriminelle misbruger asylsystemet til skade for dem, det er skabt for, sagde justitsministeren.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu