ANNONCE

Bøder på 2500 kroner til tilskuere ved gaderæs

2. november 2020 22:06 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

2500 kroner lyder bøden på, efter at en dommer mandag fandt tre mænd skyldige i brud på forsamlingsforbuddet.

Bøder på 2500 kroner til tilskuere ved gaderæs
Ved Retten i Esbjerg blev tre personer idømt bødestraf for at overtræde forsamlingsforbuddet under et gaderæs i Holsted i juni. (Arkivfoto) Foto: John Randeris/Scanpix

En dommer har idømt tre mænd bøder på 2500 kroner hver for at overtræde forsamlingsforbuddet til et gaderæs i Holsted.

Fire personer blev dog kendt skyldige. Dog er det udelukkende de tre, der blev idømt en bøde. Anklagemyndigheden vil derfor drøfte med Statsadvokaten i Viborg, om anklagemyndigheden vil søge at anke bortfaldet af straffen for den fjerde personen, 20-årig kvinde fra Esbjerg i sagen.

Det oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse. 

Hændelsen fandt sted fredag den 12. juni om aftenen ved slagteriet Danish Crown, hvor de fire tiltalte, den 20-årige kvinde og en 28-årig mand fra Esbjerg samt en 23-årig mand fra Varde og en 24-årig mand fra Vejen, var til street race, og hvor der var betydeligt flere end 50 personer forsamlet på området.

Alle deltog

Retten fandt det bevist, at de fire tiltalte deltog i arrangementet. De var alle inde på parkeringspladsen ved slagteriet, og de var alle – på nær den 20-årige kvinde – ude af deres biler i forbindelse med arrangementet.

Det blev efter bevisførelsen lagt til grund, at der var langt over 50 deltagere i arrangementet.

Herudover fandt retten, at de tiltalte havde overtrådt forsamlingsforbuddet, uanset om de havde stået i mindre grupper på parkeringspladsen.

Det fandtes principielt også uden betydning, om de tiltalte havde været ude af deres biler under arrangementet.

På den baggrund blev de tre mænd hver idømt en bøde på 2.500 kroner.

Men da den 20-årige kvinde ikke havde været ude af sin bi – og da den nærmere rækkevidde af forsamlingsforbuddet ifølge retten – herunder særligt om forbuddet også omfatter personer, der bliver siddende i deres bil – kunne give anledning til tvivl, og da den 20-årige udelukkende deltog kortvarigt i arrangementet, endte dommen for hendes vedkommende med strafbortfald, jævnfør straffelovens § 83.

Tilfreds med, at alle blev fundet skyldige

Anklagemyndigheden ved Syd- og Sønderjyllands Politi er meget tilfreds med, at samtlige tiltalte blev fundet skyldige i overensstemmelse med anklageskriftet.

– Det vigtigste er, at retten er enig i, hvordan forsamlingsforbuddet skal fortolkes. Der var for mange mennesker samlet på det samme sted ved samme arrangement, og så gør det ikke nogen forskel, at man forsøger at dele sig i mindre grupper, fremhæver specialanklager Lars Viereck, der førte sagen i Retten.

Han er desuden tilfreds med, at retten ikke fandt, at forsamlingsforbuddet er i strid med grundloven, og at bøderne er i overensstemmelse med anklagermyndighedens strafpåstand.

Dømt forventer frikendelse

En af de dømte er 24-årige Casper Bro fra Vejen.

– Jeg var ganske rigtigt til stede på parkeringspladsen ved Danish Crown i Holsted.

– Vi stod ikke sammen i en stor gruppe, men sad i vores biler eller stod i flere mindre klynger under 50 og kiggede på biler og hyggede os, så jeg forventer at blive frikendt, sagde han efter et retsmøde 26. oktober.

Forsamlingsforbud i strid med grundloven

Allan Sørensen, advokat og forsvarer for de fire tiltalte, sagde i retsmødet den 26. oktober, at selve forsamlingsforbuddet var i strid med grundlovens overordnede bestemmelser om forsamlingsfrihed.

Men det er ikke tilfældet, skriver retten, og henviser til “rockerloven”, hvor man før har indskrænket forsamlingsfriheden uden at handle i strid med grundloven.

Normalt kan bødesag ikke ankes til landsretten, medmindre der er tale om en sag af principiel karakter.

De tiltalte og anklagemyndigheden skal inden for 14 dage beslutte, om de vil søge om tilladelse hos Procesbevillingsnævnet til at anke dommen.

Politiet skal desuden tage stilling til, om der skal rejses tiltale mod de 206 andre, der blev sigtet i forbindelse med hændelsen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu