ANNONCE

Det koster det at køre for stærkt i Danmark

29. januar 2018 15:08 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Den mindste bøde er 1000 kroner - den højeste... den vil du ikke ønske at modtage.

Bødetakster. Bare ordet kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen.

Men hvad er landets bødetakster for at køre for hurtigt på Danmarks veje?

Det kan du se i galleriet over artiklen.

Blitz!

Du har netop passeret en af politiets ATK-vogne, og har set det lille glimt i bagruden.

Dit blik finder hurtigt speedometret og du forsøger at regne ud, hvor meget du kørte i det øjeblik, du passerede fotovognen.

Næste skridt er så at finde ud af, hvilket beløb, der kommer til at stå nederst i den hilsen, du kommer til at modtage i din e-Boks.

Det hjælper vi dig med.

I galleriet over artiklen kan du se, hvilke bødetakster, der er i de forskellige fart-zoner – alt efter din procentvise overskridelse.

Bødetakster i Danmark

Den mindste bødetakst for en fartoverskridelse er 1.000 kroner. Bødens endelige størrelse afhænger af, hvor meget du har kørt over fartgrænsen. Hvis fartoverskridelsen er ekstra høj tillægges et særligt farttillæg.

Det oplyser FDM, Forenede Danske Motorejere, på sin hjemmeside.

Farttillægget lægges til alle fartbøden ved hastigheder over 140 kilometer i timen. Dette tillæg er indregnet i ovenstående tabeller, hvor det er aktuelt.

500 kroner til offerfonden

Hvis fartoverskridelse som minimum medfører et klip i kørekortet, koster det 500 kroner ekstra. Der er ikke er tale om en bødeforhøjelse, men en selvstændig opkrævning på 500 kroner, som man får samtidig med sin bøde.

Pengene skal finansiere en såkaldt offerfond, der skal bidrage til at styrke rådgivning, oplysning og forskning og lignende på området. Dette beløb er også indregnet i nedenstående tabeller, hvor det er aktuelt.

Hvis du i almindelig personbil kører mere end 60 procent for stærkt eller 160 kilometer i timen og derover, får du frakendt kørekortet betinget.

FDM uddyber også et par termer:

Klippekortet

Du får et klip i kørekortet, hvis du kører mere end 30 procent for stærkt. Bødens endelige størrelse afhænger af hastigheden.

Frakendelse af kørekort

Hvis du i almindelig personbil kører mere end 60 procent for stærkt eller 160 kilometer i timen og derover, får du frakendt kørekortet betinget. Hvis du kører mere end 30 procent for stærkt på en motorvej med en hastighedsbegrænsning på 130 kilometer i timen, har du overskredet frakendelsesgrænsen på 160 kilometer i timen, og får frakendt kørekortet betinget.

Ved en meget stor overskridelse af hastighedsgrænsen får du frakendt kørekortet ubetinget i en periode. For personbil med anhænger med mere får du frakendt kørekortet betinget ved 40 procent overskridelse af hastighedsgrænsen.

Dobbelt bødetakst ved vejarbejde

Siden 15. april 2014 er bøder for at overskrider hastighedsgrænsen ved et vejarbejde steget til det dobbelte. Samtidig får bilisterne en betinget frakendelse af kørekortet allerede ved hastighedsoverskridelser på 40 procent.

Fordoblingen kommer til at ske i forhold til den samlede bøde, der i dag udmåles efter færdselsloven, herunder for eksempel også inklusive et højhastighedstillæg.

Fakta

Danskernes forhold til fartkontrol

Epinion gennemførtei foråret 2017 en spørgeskemaundersøgelse blandt 2.000 danskere for Rådet for Sikker Trafik.

Formålet var at finde ud af, om folk ønskede mere fartkontrol eller mindre fartkontrol i deres lokalområde. Undersøgelsen undersøgte også, om folk ønskede, at bilister kørte langsommere i deres lokalområde.

I hvor høj grad kunne du tænke dig, at der var mere politikontrol og brug af fotovogne i forhold til overtrædelse af hastighedsgrænserne i dit lokalområde?

 • I meget høj grad: 14 %
 • I høj grad: 12 %
 • I nogen grad: 22 %
 • I mindre grad: 20 %
 • Slet ikke: 18 %
 • Ved ikke: 8 %
 • Der er foranstaltninger i mit lokalområde fx vejbump, som gør, at bilisterne sænker farten: 7 %

I hvor høj grad kunne du tænke dig, at bilisterne generelt kørte langsommere i dit lokalområde?

 • I meget høj grad: 11 %
 • I høj grad: 15 %
 • I nogen grad: 29 %
 • I mindre grad: 18 %
 • Slet ikke: 9 %
 • Ved ikke: 7 %
 • Der er foranstaltninger i mit lokalområde fx vejbump, som gør, at bilisterne sænker farten: 10 %

Kilder: Epinion/Rådet For Sikker Trafik.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu