ANNONCE

-Bør bekæmpes på samme måde som tobak

15. juli 2020 14:15 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk

Flere end hver fjerde indbygger på kloden er i dag overvægtig. Politikerne må erkende, at forarbejdede fødevarer på mange måder er lige så skadelige for folkesundheden som tobak, siger forskere

Citathistorie: Kristeligt Dagblad.

Hvis overvægtsepidemien skal bekæmpes, er det nødvendigt med regulering, der bremser markedsføringen af usunde fødevarer herhjemme og internationalt på samme måde, som tobaksindustriens mulighed for at reklamere er blevet begrænset.

Sådan ­lyder opfordringen fra flere forskere i folkesundhed.

Af klodens godt syv milliarder mennesker er næsten to milliarder overvægtige, og på globalt plan er antallet af overvægtige tredoblet siden 1975, viser tal fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO). Herhjemme er antallet af overvægtige vokset fra lidt over en tredjedel af befolkningen i 1975 til halvdelen i 2017.

– En af forklaringerne på udviklingen herhjemme og globalt er, at vi de seneste årtier har flyttet vores grænse for, hvad der er normalt fødevareindtag. Der er en psykologisk mekanisme, som gør, at det, vi i dag synes, er en normal størrelse på for eksempel en sodavand, er anderledes end for 30 år siden. Fredagsslik, sodavand og en almindelig burgermenu er blevet meget større, og det gælder også portionsstørrelser i opskriftsbøger, siger Ulla Toft, der fra august er professor ved center for klinisk forskning og forebyggelse i Region Hovedstaden og desuden formand for Dansk Selskab for Folkesundhed, til Kristeligt Dagblad.

Har sovet i timen

Professor Torben Jørgensen fra center for klinisk forskning og forebyggelse mener, at både Danmark og EU i alt for mange år har sovet i timen, når det gælder grænser for, hvor meget fedt, salt og sukker der bør være i forarbejdede fødevarer.

– Der er ingen tvivl om, at samfundet vægter økonomi højere end folkesundhed. Industrien har nogle produkter, som fremmer fedme, som de skal have solgt. Vi har erkendt, at tobak er kræftfremkaldende. På samme måde er politikerne nødt til at forstå, at der er nogle fødevareprodukter, der skader folkesundheden, siger Torben Jørgensen.

Han foreslår, at fødevarer mærkes med et grønt, gult eller rødt trafiklys alt efter, hvor sundhedsskadelige, de er.

Det konservative medlem af Europa-Parlamentet Pernille Weiss, der er medlem af Parlamentets udvalg for miljø, folkesundhed og fødevaresikkerhed, tvivler på, at afgifter og regulering af fødevareindustrien er den eneste vej til at løse problemet.

– Vi skal fremme alle muligheder for at klæde forbrugerne bedre på til at træffe det sunde valg. Men hvis vi indfører en mærkning, skal vi være opmærksomme på, om mærkning giver os viden, der er korrekt og brugbar for borgeren. Det er blændværk at tro, at vi via lovindgreb over for industrien kan regulere os ud af den udfordring, som overvægt er, siger Pernille Weiss til Kristeligt Dagblad.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu