Børn på vej: Ny kampagne skal sikre skolebørns tryghed

8. august 2017 06:08 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Hvis du ser et skilt, hvorpå der står "Børn på vej," har du mødt Rådet for Sikker Trafiks seneste kampagne, der skal sikre skolebørns vej til og fra skole.

Danske bilister kører for stærkt på mange af landets skoleveje, hvilket en ny kampagne, kaldet “Børn på vej,” skal sætte fokus på. I forbindelse med kampagnens start igangsatte landets politikredse mandag 7. august en landsdækkende indsats.

Fra 7. til 18. august bliver der løbende holdt øje med bilisters fart på danske skoleveje. Det sker, efter at politiet gennemførte en lignende indsats i 2016. Her blev 6202 trafikanter sigtet for at køre for hurtigt.

Skilter med børn på vej

Kampagnen “Børn på vej,” bliver synliggjort i trafikken med særlige skilte. Rådet for Sikker Trafik, Trygfonden og landets kommuner har i fællesskab sat tusindvis af skilte op på skolevejene. Ser du sådan et skilt, ved du, at du er i nærheden af en skole, og så bør du overveje at sænke farten.

– Både de mindre og de større børn kan være meget impulsive og ser ikke altid de biler, der kommer kørende. Det stiller ekstra krav til bilisterne om at være meget opmærksomme og vise ekstra hensyn, når de kører på veje, hvor der færdes børn, siger Rosa Nissen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik, i en pressemeddelelse sendt ud i forbindelse med kampagnen.

Bilister skal være forsigtige

Hos politiet har man samme holdning; når man ved, at der er børn i nærheden, skal man som bilist være forsigtig.

“Når der er små børn i trafikken, skal man passe ekstra på, vise hensyn og overholde de regler, som gælder ved skoler. Hvert år ser vi desværre alt for mange bilister, der kører for stærkt, og som har glemt at bruge sele på sig selv og deres barn”, siger Erik Terp Jensen, chef for Rigspolitiets Nationale Færdselscenter,” i en pressemeddelelse udsendt af politiet i forbindelse med kampagnens start.

Det kigger politiet efter

Politiet vil holde øje med bilister både med manuelle trafikkontroller samt automatisk trafik kontrol (ATK). Politiets indsatser koncentreres om skoleveje, hvor man især vil kigge på:

– Bilernes hastighed

– Om børnene er fastspændt med sikkerhedssele

– Om førerne selv anvender sikkerhedssele

– Skolepatruljernes arbejde

– Forældres trafikale adfærd, herunder parkering i forbindelse med aflevering af børn ved skolerne.

Store børn er stadig børn

Hos Rådet for Sikker Trafik gør man bilister opmærksomme på, at det ikke kun er de små børn, man skal holde øje med. “Børn på vej” gælder alle børn, store som små. 10 gange så mange 16-årige børn kommer til skade som seks-årige børn.

Forældre kan lære deres børn at passe på sig selv i trafikken, men det er vigtigt, at forældre holder fast og sikrer sig, at de ældste skolebørn også passer på sig selv.

Fakta

Dræbte og alvorligt tilskadekomne børn og unge i trafikken fordelt på alder 2012-2016

Nedenstående er Vejdirektoratets oversigt over, hvor mange børn og unge der er døde eller kommet alvorligt til skade i trafikken i perioden 2012-2016:

 • 6-årige: 21.
 • 7-årige: 20.
 • 8-årige: 26.
 • 9-årige: 34.
 • 10-årige: 29.
 • 11-årige: 38.
 • 12-årige: 41.
 • 13-årige: 58.
 • 14-årige: 91.
 • 15-årige: 92.
 • 16-årige: 221.

Kilde: Vejdirektoratet.

For at hjælpe forældrene med at gøre børnene sikre i trafikken, udsender Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og Nordea-fonden flere gange om året et gratis nyhedsbrev med gode råd og trafikøvelser målrettet barnets alder. Forældre kan tilmelde sig på www.sikkertrafik.dk/mitbarn

Rådet for Sikker Trafik har desuden en temaside med gode trafikråd til forældre med børn i alle aldre: www.sikkertrafik.dk/forældre. 

Fakta

Gode råd til bilister i forbindelse med kampagnen "Børn på vej"

Nedenstående råd gør sig også gældende, når kampagnen “Børn på vej” ikke er aktiv:

 • Sænk farten når du kører på en vej, hvor der færdes børn.

 

 • Vær ekstra opmærksom – både små og større børn kan være impulsive og holder ikke altid øje med trafikken.

 

 • Husk at bruge sele til dig selv og dit barn, når I kører i bil. Er der børn under 135 cm med i bilen, skal de være spændt korrekt fast i fx autostol eller selepude, der passer til deres højde og vægt.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik

 

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu