ANNONCE

Boldkast kan stresse din hund

15. april 2021 14:31 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

Det er ikke i sig selv en god ting at motionere hunden på den måde

Se flere fotos i billedgalleriet herover

De fleste hundeejere ved, hvor genialt et stykke legetøj en bold kan være.

Hunde elsker at løbe efter dem, de er lette at samle op, og øvelsen i at levere dem tilbage er god for opdragelsen.

Men bolden skal bruges med omhu, advarer Dyrenes Beskyttelse.

For mange kast med bolden kan nemlig resultere i en stresset hund, siger Lene Frahm, adfærdsterapeut og internatleder på Fyns Internat, i en pressemeddelelse:

– Hunde har brug for både fysisk stimulering og mental stimulering. Hvis de gang på gang bliver overstimuleret fysisk, og ikke oplever mental stimulering i form af eksempelvis træning eller snuseopgaver, kan de blive enormt stressede og have svært ved at finde ro, og så begynder adfærdsproblemerne, forklarer hun.

Et supplement

Ifølge Lene Frahm er der ikke noget galt i bolden i sig selv.

Hun mener blot, at brugen skal doseres. For når hunden først har fået smag for legen, så er den ikke til at stoppe:

– Der er hunde, som simpelthen ikke kan stoppe, når de først har fået en bold. Jeg kalder disse hunde bold- eller pindenarkomaner, for det er netop hvad de er. Udøver man denne ”sport” på daglig basis, så frigiver det en cocktail af adrenalin, dopamin og endorfiner, og lige netop hormonet dopamin giver en rus af lykkefølelse og et ønske om at få den følelse Igen og igen. I løbet af relativ kort tid befinder hunden sig i en kronisk tilstand af stress, som den ikke selv kan stoppe, uddyber Lene Frahm.

Når hunden er stresset, udvikler den typisk uønsket adfærd.

Det kan give udslag i, at hunden følger efter ejeren, uanset hvad man foretager sig. Den har ikke ro til at fordybe sig eller hvile. Den kan begynde at gø for at få opmærksomhed. Det kan være, at den ikke længere kan være alene hjemme og måske bliver den rastløs. Trækker afsted med dig på gåturen og et hav af andre problematikker.

– På Fyns Internat er alt motion med bolde, pinde eller legetøj forbudt. Til gengæld bruger vi bolden som belønning, når vi træner og generelt i begrænset og fornuftig mængde, forklarer Lene Frahm.

Se flere fotos i billedgalleriet over denne artikel

 

Der er masser af gode muligheder for at stimulere hunden mentalt. Det kan være træning i form af nosework, spor og søgeopgaver efter mad. Det kan også være træning med positiv forstærkning eksempelvis lydighed, agility og rally. En god aktiv gåtur, hvor man giver hunden små opgaver undervejs og god mulighed for at ”læse dagens avis” og snuse stimulerer også hunden positivt.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu