ANNONCE

Boligejere tvinges til at låne penge af kommunen

7. juni 2018 22:12 | Af: Newsbreak.dk

En stigende grundskyld betyder, at boligejere vil ophobe en skattegæld uden mulighed for at betale pengene de næste år.

Boligejere tvinges til at låne penge af kommunen
Grundskylden må igen stige, og det betyder, at boligejere vil ophobe en skattegæld uden mulighed for at betale pengene de næste år. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/arkiv/Scanpix

I disse dage modtager mange boligejere et brev, som pålægger dem at låne penge af kommunen til at betale en stigende skatteregning.

Årsagen er, at grundskylden igen kan stige år for år. Det skriver Jyllands-Posten.

Siden valget har grundskylden ellers været fastlåst i kroner og øre, men Folketinget besluttede sidste år i en politisk aftale om fremtidens boligskat, at grundskylden igen må stige op til 7 pct. hvert år, indtil et helt nyt system træder i kraft i 2021. Til gengæld vil det beløb, som grundskylden stiger med, blive indefrosset. Det betyder, at boligejerne låner pengene rentefrit af kommunen og først behøver at betale dem tilbage, når huset sælges.

Det er hverken muligt at sige nej til indefrysningen eller at indfri lånet de næste tre år. Først i 2021 kan boligejerne få lov til at betale tre års ophobet skattegæld.

Bankernes organisation, Finans Danmark, har kritiseret den tvungne låneordning og kaldt det »principielt uheldigt, at man bliver pålagt en skattestigning«, som der ikke er mulighed for at betale med det samme. Dansk Ejendomsmæglerforening finder det uhensigtsmæssigt, at »så mange skal tvinges til at benytte det offentlige som bank«.

Vil have lov til at betale

Parcelhusejernes Landsforening har allerede fået flere henvendelser fra medlemmer, der undrer sig.

– Folk siger, at de ikke vil skylde det offentlige noget. De vil have lov til at betale med det samme, siger formand Allan Malskær til Jyllands-Posten.

For en bolig med en grundværdi på ca. 800.000 vil den ophobede skattegæld efter tre år være omkring 8.000 kr., viser et regneeksempel fra Skatteministeriet.

Ifølge skatteminister Karsten Lauritzen (V) ville det kræve et nyt, dyrt it-system, hvis indefrysningen skulle gøres frivillig. Han understreger, at boligejerne i de næste tre år ikke skal betale renter af den gæld, der indefryses.

– Der er ingen, der lider økonomisk overlast af den model, der er valgt. Det er det vigtigste,« siger Karsten Lauritzen til Jyllands-Posten.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu