ANNONCE

Dette mærke kan være en god forretning

10. juli 2020 06:16 | Af: Louise Bennetzen, lb@newsbreak.dk og Ritzau Info

Prioriterer du en bolig med et godt energimærke, kan du spare titusindvis af kroner om året.

Et blodrødt energimærke og en klimatung opvarmningsform kan være en tikkende bombe under din økonomi.

Og mange undervurderer udgifterne til at varme huset op, når de er på boligjagt, fortæller fuldmægtig i Energistyrelsen Allan Hansen.

Artiklen fortsætter under videoen.

– Energimærket er et stærkt redskab at pejle efter. Det er et udtryk for, hvor meget varme huset taber, som dermed skal føres ind igen. Og så tager man også hensyn til, hvor effektiv opvarmningsformen er, forklarer han.

Sparer tusindvis af kroner

Skalaen for energimærket spænder fra G, som er det laveste, til A2020, som er det højeste. Der findes både A2010, A2015 og A2020.

Og der er stor forskel på, hvor stor en varmeregning I kan forvente. Det afhænger nemlig også af, om det er en billigere og mere miljøvenlig opvarmningsform som varmepumpe, eller der opvarmes med oliefyr.

Har huset, I ser på, energimærke G, kan varmeregningen svinge fra mindst 22.100 med varmepumpe til mindst 48.100 med oliefyr, viser tal fra Energistyrelsen.

Ser I på et hus med det helt opdaterede energimærke A2020, så veksler varmeregningen fra 2100 om året med varmepumpe til 4500 med oliefyr.

Kan betyde tæk og kulde

Men et godt energimærke sparer dig ikke bare for kolde kontanter, fortæller Henrik Bisp, som er ekspert i byggeteknik og huseftersyn hos Videncentret Bolius.

– Komfortmæssigt har det også en betydning, i og med at det dårlige energimærke kan relateres til gener i forbindelse med et dårligere isoleret hus. Det kan for eksempel være kulde og træk, fortæller han og tilføjer:

– Det, der ligger til grund for de fleste dårlige energimærker, er ingen eller manglende isolering og gamle vinduer og døre, tilføjer han.

Renovering kan hjælpe

Mange ældre huse har kan ikke komme op at få de helt høje vurderinger, men det er heller ikke kun i toppen af skalaen, at der er penge at hente.

– Det er jo ikke muligt at fylde mere hulmursisolering i et hus, end der er hulmur, og det kan have sine begrænsninger i et ældre hus. Det samme gælder isolering af loftet, siger Henrik Bisp og fortsætter:

– Men giver man et ældre hus den store tur, hvor man går alle bygningsdele efter og forbedrer med isolering i hulmuren, på loftet, nye døre og vinduer og skifter energikilden, så vil det være muligt at rykke flere bogstaver.

Og med et hus med energimærke F og oliefyr som opvarmningskilde, er der mange penge at spare. På årsbasis løber det nemlig op i en varmeregning på mellem 38.200 og 48.100 kroner.

Forbedres det til et energimærke C med varmepumpe, er den årlige udgift nede på mellem 6600 og 10.200 kroner, hvilket giver en årlig besparelse på op til 41.500 kroner.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu