Bolsjer, betjente og bekymrede borgere

21. februar 2019 19:24 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Den mobile politistation møder borgerne, hvor de er. Det hjælper både politi og borgere.

Del:

Den seneste tids uroligheder og voldelige episoder mellem personer med tilknytning til henholdsvis Kalmargade og til Trillegården har i den grad fået Østjyllands Politi på gaden.

Med sig har de medbragt en politistation. På hjul.

Balladen, der sandsynligvis bunder i uenigheder om hashmarkedet omkring Frydenlund, har endvidere fået Østjyllands Politi til at indføre en visitationszone. I disse dage er det primært her, den mobile politistation kører.

Torsdag var første stop på turen Kappelvænget ved Trillegården. Et af de områder, der altså er omfattet af visitationszonen.

Den mobile politistation har flere funktioner: At holde ballademagrene i skak, dialoger med ‘den almindelige borger’ og så en præventiv virkning.

– Det er affødt af, at helt almindelige borgere har følt sig utrygge. Her har de en mulighed for en uformel dialog, siger Gert Bisgaard, vicepolitiinspektør ved Østjyllands Politi, til Newsbreak.dk.

Ideen er, stationen holder flere steder i løbet af en eftermiddag/aften. Og er der brug for den, så er det bare ind med trappen og afsted. For politiet ved, at konflikterne flytter sig rundt.

– Så kører vi efter og ødelægger festen. Det gør vores indsats mere dynamisk, siger Gert Bisgaard.

Alle er velkomne

Alle borgere er velkomne i vognen, hvor der er tre betjente, der er klar til en snak. Eller byde på lidt varme og et bolsje.

Ifølge vicepolitiinspektøren er beboerne i de områder, som politistationen besøger, overvejende positive – især over for at kunne få en uforpligtende snak med politiet.

Den mobile politistation, der lige nu køres rundt i, er faktisk en fungerende kommandocentral, der bruges ved for eksempel gerningssteder. Der er dog bestilt en rigtig politistation, der – blandet andet og til forskel fra denne – har vinduer for at højne gennemsigtigheden, så at sige.

Mindsker afstanden

Udover de allerede nævnte funktioner, så mindsker den ifølge Gert Bisgaard også afstanden mellem borgere og politi.

– Det tager brodden af at kunne stille spørgsmål om, hvad der har betydning for dem, siger han og fortæller videre, at mange af henvendelserne går på, hvad der betyder noget for netop den borger, der kommer forbi stationen.

En borger, der dog ønsker at være anonym (navnet er redaktionen bekendt), har fundet vej ind i politistationen. Han er ikke i tvivl om, at der er mindre uro i området, efter politiet oftere er forbi parkeringspladsen på Kappelvænget.

Det er netop vigtigt for politiet, at det over for befolkningen viser, det tager balladen – og borgernes – sikkerhed alvorligt.

– Så vi kan få genetableret den almindelige ro og orden og få styr på ballademagrene. Her har vi andre tangenter at trykke på, som han udtrykker det.

Glad borger

En af de, der er glade for politiets tilstedeværelse, er Mira, hvis efternavn er kendt af redaktionen.

Mira er vant til at få tilråb på sin altan, når han står og ryger, men siden politiet er begyndt at svinge den hvide kassevognen forbi, er de stilnet af.

– Der er mindre ballade, folk opfører sig mere ordentligt, siger Mira.

Gode tip

Der er endnu en funktion, som politiet får noget ud af, mens der køres rundt i de belastede områder.

Nogle af de ting, som den almindelige borger ikke ringer til politiet med, lufter de over for betjentene i stationen.

– Der er kommet nogle guldkorn, siger Gert Bisgaard.

De guldkorn kan blandt andet være, politiet bliver fortalt om ulovligheder. For de sker selvfølgelig ikke, når politiet er så synligt til stede.

Det kan Emma (efternavn udeladt. red), der er i praktik fra Politiskolen hos Østjyllands Politi, snakke med om. Hun er normalt i beredskabet, men er glad for sine vagter i den mobile politistation.

– På den måde får vi hjælp udefra. Borgernes øjne er vores forlængede arm, siger hun malerisk.

Øget patruljering

På grund af den nuværende konflikt er der dog også øget patruljeringer i områderne.

Siden indførslen mandag 18. februar er der foretaget cirka 25 visitationer. Nogle af dem har ført til fund af slagvåben.

– Vi vil ikke acceptere, at den her ulmende uro udvikler sig. Derfor indfører vi fra og med i dag en visitationszone i området. Samtidig fastholder vi sidste uges øgede patruljering og brug af den mobile politistation og øger vores efterforskningsmæssige tryk mod de personer, som vi mistænker for at være en del af uroen, siger chefpolitiinspektør Klaus Arboe Rasmussen i en pressemeddelelse.

Den mobile politistation kører rundt i områderne ved Kalmargade, Trillegården og Frydenlund.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu