Borgere skiller sig af med tusindvis af ulovlige husdyr

14. februar 2017 06:08 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Siden en række plante- og dyrearter blev ulovlige i EU, er blandt andet 300 sumpskildpadder blevet indleveret.

I august 2016 blev det i EU gjort ulovligt at holde, avle eller handle med 37 forskellige invasive dyre- og plantearter. I Danmark findes 12 af disse arter i naturen, og hvad angår de forskellige dyrearter, har der indtil nu levet tusindvis af forskellige dyr hos danskere, der nu er ulovlige. Det skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Her kan man læse, at borgere har indleveret mere end 300 terrapin sumpskildpadder, 38.000 signalkrebs og fire muntjakker, som er en slags hjort, efter at arterne er blevet ulovlige i Danmark.

De 37 dyre- og plantearter blev gjort ulovlige, fordi de betegnes som invasive. Det vil sige, at de ikke hører til naturligt og spreder sig aggressivt. 12 af de arter, som skal bekæmpes, findes også i Danmark.

Helene Nyegaard Hvid, som er biolog i Miljøstyrelsen, vurderer, at antallet af de afleverede dyrearter er tilfredsstillende.

– Det er et fint resultat, når man tænker på, at dyrene i værste fald kunne være sat ud i naturen, hvor de kan gøre stor skade. Det er meget vigtigt, at folk aldrig sætter deres kæledyr ud i naturen, men kommer af med dem på en ansvarlig måde, hvis de ikke kan have dem mere, siger hun i pressemeddelsen.

Hold øje med det invasive kælredyr

Man må gerne beholde sit invasive kæledyr, indtil det dør. Man skal bare sikre sig, at det ikke undslipper til naturen eller formerer sig. Det er også lovligt at fange eksempelvis signalkrebs og tage dem med hjem og spise.

Siden arterne blev ulovlige, har danskere afleveret deres husdyr til de institutioner og foreninger, som Miljøstyrelsen har lavet aftale med. De skal sikre, at dyrene bliver opbevaret forsvarligt, indtil de dør en naturlig død.

– Når nu videresalg af nogle kæledyr er blevet forbudt, vil vi gerne medvirke til at sikre, at de ikke kommer ud i naturen. Vores hovedformål er jo netop at forhindre, at skadelige invasive dyr og planter spreder sig i naturen og udkonkurrerer oprindelige arter.

EU vedtog for mere end et år siden en liste over 37 invasive dyre- og plantearter, som helst skal udryddes helt. Heraf findes de 12 i Danmark.

Ud over muntjakker, signalkrebs og sumpskildpadden terrapin gælder det eksempelvis også vaskebjørn og sumpbæver.

Ifølge EU bruges der årligt 90 milliarder kroner på at bekæmpe invasive arter i EU, og du kan aflevere dem hos blandt andet Randers Regnskov, hvis du falder over et af dyrene fra ovenstående galleri.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu