Borgerlige komplimenter til regeringens konkurrenceevnepakke

26. februar 2013 17:24 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Borgerlige komplimenter til regeringens konkurrenceevnepakke
Billede mangler

Sjældent har trafikken af komplimenter fra dansk erhvervsliv til regeringen været så tæt som efter tirsdagens præsentation af konkurrenceevnepakken »Vækst DK«.

 

En sænkning af selskabsskatten, genindførsel af boligjobordningen, lavere afgifter og et højere fradrag for hotelmoms fik Dansk Erhverv til at kalde Vækst DF for »et godt og historisk udspil«, mens Dansk Industri kvitterer regeringen for et »stærkt udspil«, der tager fat om centrale udfordringer.

Men vil Vækstplan DK, der begynder med en investering på ti milliarder kroner i 2014 og stiger til 15 milliarder kroner i 2020 virkelig skabe så meget vækst og så mange job, som regeringen håber? Økonomiprofessor ved Aarhus Universitet Torben M. Andersen tvivler.

»Beskæftigelsesstigningen på de 150.000 job frem til 2020 er sammensat af mange ting, hvor vækstpakken kun udgør en relativt lille del på omkring 9.000. Det er selvfølgelig også en stigning, og dem der får jobbene vil være glade for det, men det er ikke i en størrelsesorden, hvor det vil have en afgørende effekt for den økonomiske udvikling,« siger den tidligere overvismand for Det Økonomiske Råd.

Enhedslisten stempler regeringens udspil som »hamrende asocialt« og frygter, at det vil »dræbe« job i stedet for at skabe job, fordi regeringen lægger op til at bremse stigningen i det offentlige forbrug, så det holdes nede på en 0,6 procents stigning i stedet for den planlagte offentlige vækst på 0,75 procent. Og det kan ifølge Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), i sidste ende også være med til at »dræbe« regeringen, hvis Socialdemokraternes og SFs bagland ikke sætter foden ned og stopper regeringens »planer om at stjæle fra arbejdsløse og studerende for at give meningsløse selskabsskattelettelser«.

»Ellers tror jeg, at løbet er kørt for denne her regering,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Formanden for fagforbundet FOA, Dennis Kristensen, støtter op om Enhedslistens kritik og frygter, at Vækstplan DK vil gå hårdt ud over velfærden, da den »vil dræne den offentlige sektor«.

Oppositionsleder Lars Løkke Rasmussen (V) glæder sig derimod over, at »regeringen er begyndt at lytte«. Nu vil Venstre-formanden forsøge at holde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), skatteminister Holger K. Nielsen (SF), økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) og finansminister Bjarne Corydon (S), der præsenterede udspillet tirsdag formiddag, op på løfterne, når han sætter sig til rette ved forhandlingsbordet.

»Vil vil bruge vores indflydelse til at sikre, at regeringen ikke tager et skridt i en forkert retning efter at have taget et stort skridt i den rigtige retning,« siger Lars Løkke Rasmussen, der også vil forsøge at få klemt grænsehandel ind på dagsordenen ved de kommende forhandlinger.

Det vil han gøre med velsignelse fra paraplyorganisationen LO, der ellers giver topkarakterer over hele linjen til Vækstplan DK. Men:

»Det kunne have været fornuftigt at se på nogle af de afgifter, der giver problemer i forhold til grænsehandlen,« siger LO-formand Harald Børsting.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu