Borgerlige kræver bedre dansk- og matematikkundskaber

17. april 2013 11:27 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Borgerlige kræver bedre dansk- og matematikkundskaber
Billede mangler

Cirka hver femte elev, der påbegyndte 9. klasse i 2010, bestod ikke afgangsprøverne i dansk og matematik, viser en analyse foretaget af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), og det er ganske enkelt rystende, lyder det fra borgerlige politikere, der mener, at analysen illustrerer vigtigheden af at indføre en afgangsprøve, der har betydning for elevernes videre færd i uddannelsessystemet.
Mie Dalskov Pihl, senioranalytiker for AE, som står bag analysen, er især overrasket over de store regionale forskelle.
»Vi er overraskede over, hvor markante forskelle, der egentlig er på kommunerne. En ting er, at omkring hver femte elev på landsplan ikke består dansk eller matematik, men at det er tre gange så slemt i de dårligste kommuner i forhold til de bedste, vidner om massiv geografisk forskel på de forudsætninger, som unge har for at klare sig efter folkeskolen,« siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

 

Børne- og undervisningsordfører Alex Ahrendtsen (DF) finder tallene chokerende.

»I Odder Kommune er der tale om, at næsten halvdelen af elever ikke består, og det er jo katastrofalt,« siger Alex Ahrendtsen til Berlingske Nyhedsbureau.

»I Dansk Folkeparti har vi hele tiden holdt fast i, at man ikke skal kunne gå videre i systemet, hvis man ikke består folkeskolens afgangsprøve. Det skal ikke være en ret at begynde på en ungdomsuddannelse,« tilføjer han.

Han fortæller, at Dansk Folkeparti sammen med de øvrige borgerlige partier vil stille krav om en mere betydningsfuld afgangsprøve i forbindelse med de kommende forhandlinger om en folkeskolereform og peger på større ensartethed i folkeskolen.

»Kommuner har haft stor frihed til at drive skole, og det har de ikke kunnet håndtere. Derfor er vi nødt til at have en national enhed med forbillede i det canadiske skolesystem, der måler fagligheden hos skoler, elever og lærere og bruger resultaterne til at hjælpe de skoler, der ikke klarer sig godt ved at henvise til de skoler, der klarer sig godt. Sådan en enhed er en del af regeringens reformudspil, og det bakker vi op om,« siger han.

Hos De Konservative ønsker man flere dansk- og matematiktimer og øget fokus på fagligheden i den kommende reform, men erkender i samme ombæring, at man som tidligere regeringsparti bærer et ansvar.

»Vi skal tage de her tal alvorligt, for det er ikke godt nok. Vi skal have ændret på folkeskolen, så vi får nogle dygtigere elever. Det skal både ske ved flere timer i dansk og matematik og ved at øge kvaliteten i timerne. Derfor skal vi også uddanne linjefagslærere og have fokus på efteruddannelse af lærerne i de kommende år,« siger Vivi Kier.

Alex Ahrentsen peger på, at man ikke kan bebrejde den tidligere regering og Dansk Folkeparti for de dårlige afgangsprøver, da VK-regeringens initiativer ikke har nået at slå igennem på 9. klassetrin endnu.

»Hvis man kigger i den seneste internationale undersøgelse, så er danske 4. klasse-elever femte bedst i verden i læsning og nummer ni i regning,« siger han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu