Borgerlige unge vil erstatte SUen med lån

11. februar 2013 16:37 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Borgerlige unge vil erstatte SUen med lån
Billede mangler

Staten skal ikke betale de studerendes »cafépenge«, »fjumreår« og sommerferieudskejelser. Det mener både Venstres Ungdom (VU) og Konservativ Ungdom (KU), der foreslår lånemodeller i stedet for eller i kombination med SUen.

 

»Vi foreslår, at man kan låne et individuelt beløb og betale det tilbage, når man får et arbejde. På den måde skaber man et økonomisk incitament til at færdiggøre sin uddannelse hurtigt, og så er det også fair, at man selv betaler det tilbage, som man bruger, når man studerer,« siger formand for KU, Kristoffer Beck (K).

Debatten om SUen er blusset op, efter at uddannelsesminister Morten Østergaard (R) i sidste uge skiftede holdning og meddelte, at regeringen alligevel vil skære i SUen i den kommende SU-reform, der skal finde besparelser på i alt to milliarder kroner.

Venstres Ungdom mener ligesom de konservative unge, at besparelserne skal findes ved at omlægge SU-systemet til en låneordning. VU vil dog kun afskaffe SUen på de sidste to videregående studieår, fortæller formand Morten Dahlin.

– De sidste to år på kandidaten kan du få et lavtforrentet, statsgaranteret lån, og de penge, som staten sparer på det, kan passende bruges på at sænke topskatten, for det er alligevel dem med en kandidatuddannelse, der i sidste ende kommer til at betale topskat,« siger han og understreger, at der er brug for »en grundlæggende ændring af det danske SU-system, før det batter noget«.

VU er klar med en række ændringer i den forbindelse.

»Man skal afskaffe SU til hjemmeboende og fjerne SUen i sommerferien, hvor man alligevel ikke studerer. Og så skal man binde SUen op på ECTS-point på den måde, at tager du flere fag, får du lidt mere SU, og tager du færre fag, får du lidt mindre SU, siger Morten Dahlin.

I dag ligger SU-satsen for studerende på videregående uddannelser på mellem 2.860 og 5.753 kroner om måneden, alt efter om man er ude- eller hjemmeboende. Og det er det samme som en overførselsindkomst, mener KU-formanden.

»I dag gældsætter de studerende sig jo på vegne af alle andre, fordi man betaler en høj skat, så der er råd til høj SU. Det betyder, at håndværkere og andre, der ikke tager en SU-berettiget uddannelse, betaler for, at andre kan få SU, og det er ikke retfærdigt,« siger Kristoffer Beck.

Regeringens udspil til en SU-reform forventes fremlagt i løbet af foråret.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu