Borgerlige vil bremse løbsk elafgift

20. februar 2013 10:50 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Borgerlige vil bremse løbsk elafgift
Billede mangler

Energiminister Martin Lidegaard (R) bør skride ind og sætte en stopper for stigninger i den grønne PSO-afgift, som er løbet løbsk, mener Venstre og De Konservative.

 

Afgiften kan ganske enkelt ende med at koste job, påpeger Venstres energiordfører Lars Christian Lilleholt (V).

»Det her rammer dansk erhvervsliv rigtig, rigtig hårdt. Og Venstre frygter, at det vil komme til at koste mange danske arbejdspladser, hvis klima- og energiministeren bliver siddende med hænderne i skødet uden at gøre noget, fordi de omkringliggende lande ikke har den samme afgift,« siger han,

Energiordføreren reagerer på en endnu ikke offentliggjort opgørelse fra energinet.dk. Den viser ifølge Jyllands-Posten, at PSO-afgiften sidste år steg med 1,4 milliarder kroner, og dermed ligger langt fra den ventede stigning på 100 millioner kroner, der blev lagt op til under forhandlingerne om energiforliget.

Derfor bør partierne bag forliget mødes for at finde en løsning, mener Lars Christian Lilleholt.

»Vores opfordring til regeringen er at samle energiforligspartierne og se på energisaftalen for at se, om der er tiltag, der kan reduceres, så vi får en økonomisk ansvarlig energipolitik. Udviklingen er ude af kontrol, og så bør regeringen handle, hvis den er ansvarlig,« siger han.

Hos De Konservative vil energiordfører Mike Legarth (K) gerne være med til at bremse de løbske elafgifter. Men han påpeger, at landets største og mest elkonsummerende virksomheder, der årligt bruger mere end 100 gigawatt el om året, allerede er fritaget for PSO-afgiften. Derfor bør man fokusere på de firmaer, der bruger el op til denne grænse, forklarer han.

»Jeg er enig i, at der bliver udstedt for store regninger. Jeg foreslår, at virksomheder, der producerer inden for en til 100 gigawatt el om året får et loft på 13 øre pr. kilowatt som forudsat i forliget,« siger Mike Legarth.

Han erkender, at det vil koste penge. Men dem kan man finde ved at udskyde målsætningen om, at halvdelen af landets elektricitet skal komme fra kystnære vindmøller i 2020 sammen med målet om, at 50 procent af al husdyrgødning samme år skal bruges til energifremstilling, påpeger han.

»Det kan udskydes til 2022, men det, synes jeg, er billigt for at beskytte virksomhederne,« siger Mike Legarth.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu