Borgmester trækker sig efter byge af møgsager

18. oktober 2018 06:20 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

Nu reagerer partistifter Uffe Elbæk.

Borgmester trækker sig efter byge af møgsager
Tirsdag udsende Alternativets kulturborgmester i København Niko Grünfeld en undskyldning i forbindelse med den kritik, der har været af, at han har givet urigtige oplysninger om sine uddannelser og foretaget en del indkøb til sit kontor. Onsdag valgte han så helt at trække sig fra posten. Foto: Sofie Mathiassen/Scanpix

Alternativets kulturborgmester i København, Niko Grünfeld, trækker sig som borgmester. Det skriver han i en opdatering på Facebook. Det sker, efter at Grünfeld har været under skarp kritik de seneste uger for urigtige oplysninger om sit cv og forhold om indretning og ansættelser.

– Min kæreste og mor til mine tre børn er i det sidste stykke tid blevet udsat for ting, som jeg ikke kan acceptere. De skal ikke trues, de skal ikke antastes på vores hjemadresse. Desuden skal min person naturligvis ikke overskygge Alternativets grønne projekt, skriver han.

Alternativets gruppe i borgerrepræsentationen vil ifølge Ritzaus oplysninger muligvis allerede torsdag udpege en afløser til borgmesterposten.

Ingen udtalelser

Niko Grünfeld, der er medstifter af Alternativet, ville onsdag ikke lade sig interviewe om sin beslutning. Han var i 2017 partiets spidskandidat til kommunalvalget i København, hvor Alternativet sikrede sig 10,5 procent af stemmerne.

At borgmesteren trækker sig modtages med stor ærgrelse hos Uffe Elbæk, der er politisk leder i Alternativet.

– Det er Nikos egen beslutning, slår han fast.

Møgsager

I sidste uge bragte Radio24syv en artikel om, at Grünfeld i forbindelse med kommunalvalget sidste år i sit cv havde oplyst, at han havde en master i positiv psykologi. Det var dog ikke sandt. Igen kunne radioen tirsdag i denne uge fortælle, at den nu afgående borgmester i 2015 under folketingsvalget angav, at han havde en kandidatuddannelse i sit cv. Det passede dog heller ikke.

Begge sager har politikeren undskyldt for efterfølgende. Men sent onsdag aften valgte han at gå af. I tillæg var der også en del kritik af, at borgmesteren havde købt kontormøbler for over 100.000 skattekroner, mens hans kolleger har brugt ekstremt meget mindre.

– Samtidig har de fejl, som jeg har begået – og som jeg har undskyldt for – betydet, at jeg ikke kan fokusere målrettet på den politiske opgave, som jeg har taget på mig, som jeg ønsker, skriver han på Facebook.

Elbæk er ærgerlig

Når sager om kritik af politikere florerer i medierne, sætter det sine spor. Alternativet går ikke fri. Og nu skal tilliden bygges op. Sådan lyder det fra Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, efter at partiets kulturborgmester i København, Niko Grünfeld, har valgt at trække sig.

– Der er ingen tvivl om, at sager af denne her type påvirker politiske partier, der står i sådan nogle situationer. Det gør det da. Selvfølgelig skal der genopbygges tillid til både vælgerne og medlemmerne. Det er jeg også helt sikker på, at vi nok skal gøre, siger Uffe Elbæk.

Den afgående kulturborgmester var sammen med Elbæk med til at stifte Alternativet.

– Jeg håber virkelig, virkelig, at han bliver ved med at være en del af holdet. Han har igennem så mange år på alle måder været med til at bidrage til det Alternativet, der er i dag. Jeg ved, det har været en meget svær personlig beslutning for ham. Men med de argumenter, han giver om det pres han og hans familie har været under, så er det både forståeligt og måske også nødvendigt, siger han.

Partilederen har ikke været i kontakt med Grünfeld, siden han besluttede sig for at trække sig fra posten. Men Elbæk understreger, at det var borgmesterens egen beslutning.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu