ANNONCE

Børn får medicin i stedet for omsorg

1. november 2011 11:12 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Børn får medicin i stedet for omsorg
Billede mangler

Forældre giver medicin til børnene, fordi de ikke har værktøjer til at håndtere deres egen stress og være tilstedeværende i deres eget liv. Det konkluderer et pilotprojekt fra en tværfaglig gruppe af behandlere.
Omsorg og nærvær erstattes af medicin. Ikke af ondskab, men af afmagt. For når børnene bliver besværlige, formår forældrene ikke at være ordentlige rollemodeller for deres børn og håndtere stress på en konstruktiv måde. I stedet for at udvikle sig og øve sig i at være til stede, lærer børnene at være rolige ved at tage medicin, bære tunge veste eller trøstespise. Det er konklusionen for et pilotforsøg med børn med indlæringsvanskeligheder, udført af en tværfaglig gruppe af behandlere.
– Vi havde ikke forudset, at pilotprojektet ville vise en manglende evne hos forældrene til at være nærværende i kontakten med deres børn og yde den omsorg, der har afgørende indflydelse på deres børns udvikling og livskvalitet. Det er ikke fordi, det er dårlige forældre. De deltagende ville som alle forældre gøre alt for deres børn. Problemerne opstår, fordi forældrene ikke magter at etablere ro og nærvær i kontakten med deres børn, siger Steen Kofoed, der er initiativtager til pilotforsøget med komplementær behandling af børn med indlæringsvanskeligheder.
Han påpeger, at denne opdagelse ikke kommer som en overraskelse for psykologer, der arbejder på området, og som længe har haft kendskab til, at forældrenes manglende evne til afstressning går direkte ud over børnene.
– Det er foruroligende, at debatten om medicin til børn med indlæringsvanskeligheder handler om lægernes ansvar og ikke forældrenes ansvar for at drage omsorg for deres børn. Resultatet er, at problemet placeres hos børnene, og at man ”løser” det ved at medicinere børnene. Hermed sygeliggør man en helt normal reaktion på omsorgssvigt, siger Steen Kofoed.
 Ro i sindet
Pilotprojektet havde som udgangspunkt at give børn med indlæringsvanskeligheder ro i sind og
krop ved at behandle dem med Sindsro, der er en form for meditation eller træning i nærvær, og ved at regulere deres kost og motionsvaner. Alle børnene i projektet responderede positivt på behandlingen, ligesom alle forældrene udtrykte, at de oplevede en betydelig forbedring af børnenes livskvalitet.
– Det har været dejligt at se børnene blive roligere og bedre til at klare deres hverdag. Men der har været tankevækkende at se, at effekten formentlig havde været væsentligt større, hvis vi havde behandlet forældrene eller hele familien, siger Steen Kofoed.
Fakta om pilotprojektet med komplementær behandling af børn:
Pilotprojektet har omfattet 10 børn fordelt på 8 familier og 4 behandlere. Projektet har fundet sted over en periode på 10 uger og har omfattet samtaleterapi, ernæringsterapi og sindsro.
Sindsro-behandlingen er en behandlingsform der giver klienten samme indre oplevelse som meditation gør men uden egenindsats eller at denne behøver at være trænet i meditation. Den er således en meget blid og effektiv behandling til f.eks. børn og mennesker med psykiske ubalancer.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu