Børn med alvorligt syge forældre får en hjælpende hånd

3. februar 2013 22:33 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Børn med alvorligt syge forældre får en hjælpende hånd
Billede mangler

Der mangler støtte til de op imod 40.000 børn, der hvert år oplever, at deres far eller mor rammes af alvorlig livstruende sygdom. De er i al for stor udstrækning »usynlige« ude på sygehusafdelingerne, hvor deres familie ikke har overskud til at tage sig af dem, og hvor personalet mangler viden om de muligheder, der kan være for at hjælpe børnene til at håndtere deres savn og sorg.

 

Dét skal der nu laves om på.

Sundhedsministeriet sætter nu hjælpen til børn med alvorligt syge forældre på dagsordenen og lægger op til at få udviklet nye metoder og modeller for, hvordan børn bedre kan hjælpes igennem forældres sygdomsforløb.

– Når et menneske bliver alvorligt syg, rammer det ikke kun den enkelte, men hele familien hårdt. For børn, der får rollen som pårørende, er det en ekstra barsk omgang. Derfor er der brug for en professionel støtte i en tid, hvor de er særligt sårbare, siger sundhedsminister Astrid Krag (SF) til Berlingske.

Ministeriet afsætter nu en pulje på fem mio. kr., som kan søges af patientforeninger og myndigheder til at udvikle nye metoder til f.eks. at klæde sundhedspersonale på sygehusene bedre på til at kunne tage dialogen med børnene. Tilsvarende er der behov for at få udviklet støttemulighederne for personale i skoler og daginstitutioner.

Ifølge en rapport fra Sundhedsstyrelsen kan børn opleve f.eks. psykosocial stress, søvnproblemer og isolation, når deres forældre rammes af livstruende sygdom. De daglige rutiner brydes op, de bliver bange for, om mor eller far skal dø, og de skilles fra deres forældre, som heller ikke har den samme energi til at tage sig af dem.

Ude på afdelingerne er børnene heller ikke særligt synlige hverken fysisk eller mentalt, fremgår det af en rapport fra Kræftens Bekæmpelse. Fysiske rammer på hospitaler indbyder ikke til, at de er der, forældrene ønsker måske at skåne børnene fra at se dem alvorligt syge, mens personalet ofte mangler viden om børns reaktioner på sygdom.

– Den hjælp, man i dag har til børn i sorg, er begrænset. Der er brug for informationsmateriale og undervisning, som kan hjælpe personalet til at vurdere og håndtere børnenes behov, siger Annemarie Dencker fra Projekt OmSorg i Kræftens Bekæmpelse til Berlingske.

Puljen kommer, efter at Sundhedsstyrelsen har udsendt nye retningslinjer for indsatsen. Hér anbefales det, at det bliver fast praksis på sygehuset med en afklarende samtale om behov for hjælp til børn af alvorligt syge. Børnene skal informeres om, hvor de kan møde andre i samme situation, skolen kan inddrages, og det kan måske komme på tale at henvise til professionel støtte.

– Jeg er glad for, at der nu bliver samlet ny viden, så vi fremover kan tage os endnu bedre af de børn, der står i den svære situation. Hér skal vi have et særligt fokus på dem, der har det største behov. Børn, der ikke har et stærkt netværk i forvejen, skal have en ekstra hjælpende hånd, siger Astrid Krag.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu