Børnenes U-landskalender: 50 år fejres med 25 låger

11. oktober 2012 15:40 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Børnenes U-landskalender: 50 år fejres med 25 låger
Billede mangler

Børnenes U-landskalender fylder 50 år i år, men derfor kan man jo godt forny sig. Det gør kalenderen i hvert fald ved, at den i år har 25 låger.
 
Hvorfor der er 25 låger i årets kalender er indtil videre en hemmelighed.
Derimod er det ikke hemmeligt, at Børnenes U-landskalender kommer i handelen fra på mandag den 15. oktober, og at prisen også i år er 45 kroner.
 
Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) præsenterede torsdag formiddag kalenderen, som DR og Danida har arbejdet sammen om siden 1962. Det gjorde han foran omkring 100 børn fra 1.- og 4. klasserne på Tagensbo Skole i Københavns nordvestkvarter.
 
Overskuddet går i år til at oprette skoler i det nordlige Ghana.
 
– Et af problemerne er, at nogle børn bor så langt ude på landet, at de ikke kommer i skole, fordi der er for langt at gå, forklarede udviklingsministeren, der også læste op fra Charlotte Blays bog ’Elefantspor i rød jord’ for børnene ved præsentationen af kalenderen.
Lang og stolt tradition
Projektet i Ghana bliver til i samarbejde med u-landsorganisationen IBIS, og formålet er at skabe bedre muligheder for, at også børn i de mindre klasser kan komme i skole.
 
– Børnenes U-landskalender er en lang og stolt tradition, som lever i bedste velgående – også i dag. Den gør børn opmærksomme på, at de er en del af en større verden, og at de kan være med til at gøre en forskel. Det, synes vi, er rigtig vigtigt, siger kanalredaktøren for DR Ramasjang, Kirstine Vinderskov.
 
Illustrationerne på kalenderen og overførselsmærkerne, der følger med, og som kan sættes på skolebøger, vinduer eller pennalhuset, er lavet af Martin Jørgensen. Tegningerne bygger på årets nye DR-julekalender ’Julestjerner’, der er skabt af Michael Wikke og Steen Rasmussen, og som DR præsenterer mere detaljeret, efterhånden som julemåneden nærmer sig.
 
Dette års u-landskalenderfilm handler om børn i Ghana. De bliver præsenteret af ’Store Nørd’, Peter Skødt Knudsen, som besøger landet over fire søndage i november på DR Ramasjang klokken 18.30. Første gang er 4. november.
Det mystiske brev
For sjette gang følger der i år et computerspil med Børnenes U-landskalender, når man køber den. Det hedder ’Det Mystiske Brev’ og er et læringsspil for børn i alderen fem til ni år. Derudover er der også i år udviklet undervisningsmateriale om Ghana til skolerne.
 
Sidste år gik salget af Børnenes U-landskalender rigtig godt. Da kunne DR og Danida sende lige knap 5,7 millioner kroner til Sierra Leone til oprettelse af børneklubber for over 160.000 solgte kalendere.
Siden 1962 har danske børn og deres forældres køb af Børnenes U-landskalender forårsaget, at der er røget næsten 165 millioner kroner af sted til projekter for børn og unge i Afrika, Latinamerika og Asien. Det første år var overskuddet for øvrigt på 110.000 kroner.
 
U-landskalenderen vil i år kunne købes hos Coop, BR Legetøj, Toys R’Us, Bog og Idé, dr.dk/netbutik, Guldbageren, SuperBest, Arbejdernes Landsbank, Jyske Bank, Nordea, Danske Bank og Grønlandsbanken.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu