ANNONCE

Kan ramme lige pludselig: Lumsk sygdom lurer i lille dyr

1. juni 2018 14:50 | Af: Matias Mortensen, mm@newsbreak.dk

Man risikerer at blive smittet med borrelia, når man bliver bidt af en skovflåt i Danmark.

En borrelia-infektion kan være en voldsomt ubehagelig og alvorlig. Derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på symptomerne på borreliose (sygdommen, borrelia-bakterier kan føre til), hvis man er blevet bidt af en skovflåt.

I Danmark er den eneste måde at blive smittet med borrelia gennem flåtbid. Flåterne får bakterierne fra gnavere, som skovflåter bider, mens de er larver. Derefter udvikler flåterne sig fra larver til såkaldte nymfer. Det er især i nymfestadiet, at flåterne kan finde på at bide mennesker og derved kan de overføre borrelia til blodet. Omkring 15 procent af skovflåterne i Danmark er inficerede med den frygtede bakterie. I mange tilfælde bliver man dog ikke inficeret med borrelia, selvom man bliver bidt af en skovflåt, der bærer bakterien.

Borreliose viser sig i første omgang som et rødt udslæt omkring stedet, hvor man er blevet bidt. Udslettet kan optræde som en ring rundt om stedet, men kan også se ud på andre måder. Man kan sagtens få et midnre udslæt omkring biddet, uden at man er blevet smittet med borrelia. Man behøver ikke være bekymret med mindre udslettet breder sig mere end et par centimeter rundt om biddet. I sjældne tilfælde kan udslettet forekomme andre steder på kroppen, end ved bidstedet.

Borrelia kan vise sig på mange måder

Det er ikke sikkert, at man bliver syg, hvis man bliver smittet med borrelia, men man skal altid behandles, hvis der er mistanke om borrelia.

Hvis man bliver ramt af borreliose kan man i de første uger blot mærke udslettet. Får man ikke behandling i form af antibiotika, kan man efter flere uger eller måneder begynde at opleve feber, træthed, hovedpine, muskel- og ledsmerter samt hævede lymfeknuder. Det er andet stadie af sygdommen.

Borreliose kan også udvikle sig til neuroborreliose, hvor nervesystemet bliver ramt. Det kan vise sig i form af udstrålende nervesmerter eller muskellammelser, typisk ansigtslammelser. Disse symptomer kan give varige skader.

Fakta

Borreliose-tilfælde

Statens Serum Institut fører statstik over, hvor mange tilfælde af neuroborreliose (andet stadie af sygdommen) udløst af borrelia-bakterien, der registreres hvert år. Der er ingen tal for, hvor mange der bliver behandlet for borrelia, hvor sygdommen ikke når at udvikle sig til andet stadie.

Herunder kan du se tallene for de seneste fem år.

 • 2017: 165
 • 2016: 181
 • 2015: 163
 • 2014: 155
 • 2013: 171

Der er ingen tal ov

Kilde: Statens Serum Institut

Sygdommen kan også give udløse en hjerteinfektion, som kan give hjerterytmeforstyrrelser og besvimelsesanfald.

I sjældne tilfælde kan en Borrelia-infektion give symptomer adskillige måneder eller år efter smitten. Det kaldes en systemisk infektion og kan give kronisk ledbetændelse eller hævelse og rødme af hyppigst et stort led, især et knæ. Den sene infektion kan også vise sig ved karakteristiske kroniske hudforandringer på håndryg, albue, skinneben eller fodryg.

I sjældne tilfælde vil en ubehandlet Borrelia-infektion også kunne resultere i en kronisk hjernebetændelse, der kan give koncentrations- og hukommelsesbesvær.

Nyere forskning har også vist, at Borrelia muligvis ikke i alle tilfælde kan behandles, men bakterien kan danne en bakteriefilm, der ikke bliver dræbt af en antibiotikabehandlingen. Borrelia kan derfor udløse en kronisk lidelse, selvom man har været i behandling. Denne forskning er dog omstridt.

Flåt eller tæge?

Betegnelserne flåt og tæge er ofte genstand for misforståelse. Mange tror, at tæger og flåter er det samme, men der er faktisk tale om to vidt forskellige dyrefamilier, og i Danmark er det kun flåter, der kan overføre farlige sygdomme som Borrelia til mennesker. Du kan læse mere om forskellen mellem flåter og tæger her.

Fakta

Sådan forebygger man borrelia-infektion

 • Den vigtigste forebyggelse er helt at undgå flåtbid, ved at forhindre at flåten kommer i kontakt med huden.
 • Når man færdes i områder med mange flåter, bør man derfor tage tøj og sko på, der dækker huden, særligt omkring fødder og ben, dvs. lange bukser, strømper og støvler. Tøj i lyse farver gør det desuden lettere at se og dermed fjerne eventuelle flåter på tøjet.
 • Brug af myggebalsam, der indeholder hydroxyethyl isobutyl piperidine carboxylate også kaldet Icaridin/picaridine/KBR 3023, har i et laboratoriestudie vist at kunne reducere bid med skovflåt med cirka 80 %. Effekten er alene undersøgt i laboratoriet og ikke på aktive individer, men tilsvarende effekt er fundet ved anvendelse af disse produkter på hunde.
 • Flåter sætter sig typisk fast i varme og fugtige hudområder på huden, som fx i knæhaser, armhuler, området omkring lyskeregionen og navlen. Få gerne en anden person til at tjekke de steder på kroppen, hvor det er svært selv at se ordentligt efter, fx på ryggen og i hovedbunden.
 • Hos børn skal man være opmærksom på, at flåter ofte kan sidde i hårbunden, særligt bag ørerne.
 • Hvis en flåt har bidt sig fast, skal den fjernes hurtigst muligt. Inden for et døgn er risikoen for smitte med Borrelia næsten lig nul. Har flåten siddet længere, er der en lille risiko for smitte, men man vil normalt ikke behandle med antibiotika med mindre der optræder tegn på Borrelia infektion.
 • Der findes aktuelt ingen godkendte vacciner imod borreliose.

Kilde: Statens Serum Institut

Fakta

Hvornår skal man søge læge efter flåtbid

Kontakt din læge hvis du oplever følgende symptomer efter et flåtbid:

 • Udslæt der kan være Erythema migrans (rødt udslæt, som breder sig ud over bidstedet og får en diameter på mere end fem centimeter). Udslættet er det mest almindelige symptom på borreliose og kan ses fra 3-30 dage efter et flåtbid. Erythema migrans er et symptom på lokal Borrelia-infektion fordi bakterien sidder i huden.
 • Ansigtslammelse
 • Udstrålende smerter med eller uden lammelser i ryg/arme/ben og/eller føleforstyrrelser i huden
 • Influenzalignende symptomer som hovedpine, lysfølsomhed, sygdomsfornemmelse, feber, muskel- og ledsmerter
 • Hævelse og væskeansamling i knæleddet eller et af de andre store led

Kilde: Statens Serum Institut

Kilder: Statens Serum Institut, Videnskab.dk

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu