Brand i 205 år gammelt hus: -Det er så ærgerligt

19. maj 2019 10:11 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Hjulmandens Hus i Herlev har lige fået lagt nyt stråtækt tag. Natten til søndag brændte det.

Del:

Natten til søndag har der været brand i et af Herlevs ældste huse, nemlig det 205 år gamle Hjulmandens Hus på Herlev Bygade. I februar blev huset renoveret.

Af samme årsag synes det også ekstra ærgerligt, at det netop har været udsat for en brand. Ærgerligt er også det ord, Bo Zabel (A), formand for husets bestyrelse, bruger om episoden.

Da Newsbreak.dk fanger ham på telefonen er han travlt optaget af at gå rundt og rydde op inde i huset. Han har af Københavns Vestegns Politi fået lov til at foretage en let oprydning, inden politiets teknikere ankommer og skal undersøge brandårsagen.

– Alt er spærret af herude, og det hele er meget ærgerligt. Vi har også været nødt til at aflyse et arrangement, der skulle være holdt i dag, siger han søndag formiddag.

Branden blev ifølge politiet anmeldt klokken 3.56 søndag morgen, og det er for så vidt uvist, hvad der har forårsaget branden. Der er dog indikationer på, at den kan være påsat.

– Det er udelukkende taget, der er brændt. Vi er ved at undersøge, om det er fyrværkeri, eller om det det kan være en påsat brand, siger Lars Jørgensen, vagtchef ved Københavns Vestegns Politi, til Ekstra Bladet.

Omfanget af skaderne er ikke altødelæggende, og Bo Zabel bedyrer da også overfor Newsbreak.dk, at huset vil blive repareret og sat i stand – igen.

– Huset er 205 år gammelt, og det er bevaringsværdigt, så ja. Det skal sættes i stand, siger han, inden den presserende oprydning trækker ham tilbage.

I februar blev huset indviet efter en renoveringsperiode, hvor der blandt andet er blevet malet og lagt helt nyt stråtækt tag. Det blev markeret med musik, kaffe og kage.

Fakta

Hjulmandens Hus i Herlev

Huset er opført i 1814 af hjulmand Peder Hansen.
En senere ejer Peter Julius Nielsen købte huset i 1880, og derefter var det i familieeje til 1. maj 1945, hvor Herlev Kommune købte det af sønnen Niels Martin Nielsen.
I 1947 blev huset solgt til Herlev Sogns Menighedsråd, som solgte det tilbage til Herlev Kommune i 1968.
Efter en større istandsættelse fik pensionistklubberne det overdraget til “kaffehus”.

Kilde: Herlev.dk

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu